Predstavljanje edicije Prva knjiga Matice srpske

Razgovor o knjigama iz edicije Prva knjiga Matice srpske 2019: Katarina Pantović – UNUTRAŠNJE NEVREME, poezija / Strahinja Mlađenović – LOCUS AMOENUS ILI PRIČA O DEČKONJI I DEVOJČURKU, roman / Dajana Milovanov – PERSEFONA I ARIJEL, teorija

Četvrtak, 12. mart, 19.00
Klub Magistrala Dragan Ve Ignjatović
Predstavljanje edicije Prva knjiga Matice srpske (2019)
Učestvuju Tamara Krstić, Vladislava Gordić Petković i autori

Katarina Pantović – UNUTRAŠNJE NEVREME, poezija / Strahinja Mlađenović – LOCUS AMOENUS ILI PRIČA O DEČKONJI I DEVOJČURKU, roman / Dajana Milovanov – PERSEFONA I ARIJEL, teorija

Unutrašnje nevreme donosi poeziju izražene slikovnosti, osnažene začudnim poređenjima. Tenzija čula, fenomen tela i telesnosti, naglašena erotička dimenzija teksta saobraženi su junakinjinom (samo)promišljanju ženske porodične linije, samoće i propadljivosti. U gotovo dnevničkim zapisima je svedočanstvo o iznenadnosti i ponovljivosti iskustva, koje nekad dovodi do epifanijskih saznanja o sebi i svetu.
Katarina Pantović (Beograd, 1994) osnovne i master studije završila je na Odseku za komparativnu književnost s teorijom književnosti u Novom Sadu, gde je sada na doktorskim studijama. Piše književnu kritiku, esejistiku, naučne radove i poeziju. Živi i radi u Beogradu i Novom Sadu.

Roman LOCUS AMOENUS ili Priča o dečkonji i devojčurku postavlja pitanje da li postoji utopija kao idilično mesto i, ukoliko postoji, gde se nalazi. Mladi pisac Andrej potragu za svojim mestom pod suncem započinje unutar književnosti, zatvoren u svoju sobu, koja je i bogata biblioteka. Ubeđen da se u knjigama može živeti i da je književnost to idilično mesto, on postaje žrtva samonametnute izolacije, okružen utvarama klasika književnosti. Kada na književnom festivalu u Ljubljani upozna Mojcu, slepu prevoditeljku svojih romana, književnost kao utočište pretvara se u književnost kao putokaz na putovanju ka utopiji, ali ne više kao mestu, već kao osobi.   
Strahinja Mlađenović (Novi Sad,1991) završio je jezičku gimnaziju u Sremskim Karlovcima, osnovne i master studije multimedijalne režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Režirao je dugometražni igrani film Ona je živa, pet kratkometražnih filmova, među kojima su adaptacije pripovedaka Dostojevskog i Kiša, dve predstave i dve radio-drame.

Persefona i Arijel je knjiga nastala iz master rada, čija je tema poezija Silvije Plat, putem odabira ženskih figura iz kulturnog nasleđa, istraživanja odnosa ličnog i kolektivnog, gde ženske figure predstavljaju jedan od puteva za istraživanje složenih stavova pesnikinje prema ulozi žene u svetu. Analizirane su odabrane pesme u originalu i prevodu, uz kritički odnos prema dometima prevoda.
Dajana Milovanov (1993) je na trećoj godini doktorskih studija Komparativne književnosti s teorijom književnosti u Novom Sadu. Bavi se prevođenjem i književnom kritikom.

 

Top