Monodrama „STANIJA TASIĆ"

Utorak, 20. april
19.00, Velika sala

BEOGRADSKA PREMIJERA
STANIJA TASIĆ

Režija: Jovan Grujić
Tekst: Branka B. Milenković
Saradnik na dijalektu: Lidija Raletić
Kostim: Daniela Glišić
Igra: Slađana Pajčić

O predstavi:
Dramska priča o jakoj ženi, sputanoj dogmama. Sudbinskim lomovima, putevima, iskušenjima. Sitnim, običajnim navikama. Roditeljstvu, vaspitanju i koprcanju iz mediokriteta. O nekim zaboravljenim vrednostima. O nevidljivosti, a snazi jedne koju ne poznajemo, a svakodnevno je sredemo.

Stanija Tasid, iz sela Neradovac u okolini Vranja, silom prilika stiže u Beograd, na adresu čoveka čiji su je postupci, još u mladosti, promenili i usmerili ka drugačijim izborima. Odrastanje uz majku i babu, odsustvo oca, gubitak deteta, neuspeli brak, godine provedene u kafani, situacije koje bi mnoge od nas napravile, u najmanju ruku, gubitnicima, Staniju su isklesale u osobu koju krasi najlepša ljudska osobina: umede praštanja.

Bez ideje da de dobiti odgovore ili satisfakciju, sada posle trideset godina, ved iz puke potrebe za egzistencijalnom sigurnošdu i ne sluti da de u toj jednoj godini raspetljati životne čvorove i, konačno, zagrliti mir i sigurnost.

Tekst je nastao inspirisan pesmama Stane Avramovid Karaminge, tačnije pesmom “Dimitrije, sine Mitre” za koju mnogi ne znaju da je autorska i čijoj tragičnoj radnji i likovima je upravo Stana bila savremenik.

Vokalni talenat Slađane Pajčid, ovekovečen saradnjom sa Narodnim orkestrom RTS pod upravom Ljubiše Pavkovida i LP izdanjem PGP RTS, i ovoj predstavi daje posebnu boju a capella izvođenjem svih numera. Cela predstava igra se na dijalektu "novog" Vranja, bez arhaičnih izraza kako bi bila dostupna široj publici.

Fotograf: Jana Milenković

Trajanje: 60 minuta

Cena ulaznice: 500 din. (50% popust za studente i penzionere)

 
Top