„POŠTO GVOŽĐE"

Petak, 3. jun
21.00, Letnja scena

Otvoreno pozorište DKSG i FDU Beograd
POŠTO GVOŽĐE

Po motivima drame „Pošto gvožđe" i pesmama „Mušterija", „Šta vredi dobrota" i „Iz nemačkog ratnog bukvara" Bertolda Brehta. Izvedeno u maju 2018, na sceni Mata Milošević (FDU), kao ispit treće godine pozorišne režije Rastislava Ćopića, u klasi profesora Egona Savina i docenta Filipa Grinvalda.

Predstava je na 25. Art Trema Festu u Rumi, 2022. godine, osvojila 5 nagrada: za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, glavne muške uloge koje su tumačili Jovan Jelisavčić i Nikola Šurbanović, najbolju scensku muziku.

Prevod na hrvatski: Ante i Truda Stamać
Adaptacija i prevod na srpski: Rastislav Ćopić i Đorđe Kosić
Režija: Rastislav Ćopić
Dramaturg i autor „Trafikantovog songa o prijateljstvu" i „Svendsonovog songa u slavu života": Đorđe Kosić
Kompozitor i korepetitor: Petra Perović
Scenograf: Dunja Kostić
Kostimograf: Sofija Milovanović
Autor maski: Marija Stošić
Dizajn svetla: Gordana Pantelić / Dušan Kovačević
Dizajn plakata: Jovan Pavlović
Fotograf: Vuk Papić
Producent: Marija Simić

Igraju:
Jovan Jelisavčić
Nikola Šurbanović
Vladimir Nićiforović
Srna Đenadić


 
Reč reditelja:
„Brehtov skoro zaboravljeni i retko inscenirani poučni komad „Pošto gvožđe“ parabola je o jačanju i širenju fašizma u Evropi neposredno pred Drugi svetski rat, prikazana kroz prizmu malog zanatsko-trgovačkog komšiluka koji je konkretna alegorija na odnose između evropskih država 1938. i 1939. godine.

U našoj predstavi, bavili smo se univerzalnim društvenim i individualnim mehanizmima širenja zla: kako iz mraka jednog krčećeg želuca dođe do porobljavanja čitavog društva? Zašto mali čovek sa svim svojim arhetipskim osobinama, svojim delanjem, odnosno odsustvom delanja, omogući da fašizam preovlada?

Stavljena u formu mračnog kabarea, ova predstava vam nudi uzbudljivu, duhovitu, ekspresionističku, jezivu igru punu grotesknih i prepoznatljivih tipova koji će vas nasmejati ali i učiniti da se zapitate šta se desi ako zabijemo glavu u pesak pred nadolazećim zlom.“

Rastislav Ćopić

Trajanje: 60 minuta

Ulaz besplatan

Top