Predstava „KRLEŽINA SALOMA"

Sreda, 25. avgust
21.00, Velika sala

 

Akademija za umjetnost i kulturu, Osijek, Hrvatska
KRLEŽINA SALOMA*
Rekvijem za mladog umjetnika ili Kako plesati na pasjem otoku
Monokoreodrama za „rječitu plesačicu“

Autorski rad Selme Mehić i Maje Đurinović
Izvodi: Selma Mehić
Gost kao Krleža: Andrija Daničić

Fotografije: Kristijan Cimer, Teodora Lukavski, Tina Antolić
Plakat: Kristina Marić, Vanja Rakočević

Predstava je nastala kao diplomski rad iz glume Selme Mehić, pod mentorstvom izv. prof. art. Maje Đurinović.

O predstavi:
Krležina „Saloma“ je, samo delimično, drama Miroslava Krleže. „Saloma“ je objavljena 1963. i u više navrata je igrana na pozornicama širom bivše Jugoslavije. Ona je rezultat višegodišnjeg istraživanja teorijskih radova i građe iz Krležine zaostavštine. Lik tužne judejske kraljevne okružene „lažljivcima, glupanima, ulizicama i ubojicama“ Krleža je započeo oblikovati još kao buntovni mladić (1913) da bi, tokom narednih pedeset godina, koji uključuju dva svetska rata i burne političke promene, menjao snove i stavove u drami tražeći, nakon kratkotrajne nade u Proroka, smisao preživljavanja a onda i intimno opravdanje za životne kompromise.

Oni su glupi i ne znadu sanjati. Oni hoće sve da taknu i sve da vide. Sitni ljudi koji nikad ne sanjaju. Koji su naučeni tek se vječno klanjati snovima drugih…
Daj, Johaaane, pričaj mi o duši!

Trajanje: 60 minuta

*Ulaz besplatan

Promišljen spoj začudne zrelosti i zavodljive mladosti

U diplomskoj predstavi iz glume Selma Mehić je na vrlo promišljen način spojila Krležine riječi s finim plesnim pokretom, pomalo neobičnu scensku zrelost s mladenačkom energijom i diskretnim koketiranjem.

Igor Tretinjak (kritikaz.com)

***

Visoka očekivanja 

Krležina je Saloma misteriozan i višedimenzionalan lik, žena ogromnih potencijala i nevjerojatnog apatita, ali divlje i destruktivne neusmjerene snage.

Selma Mehić izuzetno spretnom fizičkom igrom i podjednako izvježbanom verbalnom glumom oblikuje zaista specifičnu Krležinu Salomu.
Impresivno je neprestano odmjereno kretanje mlade glumice koje ni na trenutak ne smeta izgovorenom tekstu.
Glumica maštovito iskorištava sedam velova tijekom izvedbe, koristeći ih kao jedini rekvizit što unekoliko dinamizira igru te joj uz razrađeni pokret ništa drugo uopće i nije potrebno.

Ana Fazekaš (KAZALIŠTE.hr)

***

S Umjetničke akademije u Osijeku, smjer gluma i lutkarstvo, stigla je „Saloma“ kao diplomski ispit iz glume mlade i talentirane Selme Mehić, pod mentorstvom Maje Đurinović. 

Mlada izvođačica i performerica koja uz svu iskrenost, naivnost i nevinost prvih susreta s čarima Salome, ipak daje naslutiti neke nove pristupe tom Krležinom djelu, također s početka prošloga stoljeća.

Mladen Bićanić (Lupiga.Com)
 

Top