Predstava „Pre nego što počnemo“ - OTKAZANO!!!

Ponedeljak, 25. decembar
20.00, Velika sala - kamerno

Heartefact 
Autorski projekat reditelja Juga Đorđevića i dramaturškinje Tijane Grumić
Igraju: Ema Muratović, Matija Stefanović i Aleksander Zain
Koreograf i plesač: Aleksander Zain
Kostimografkinja: Velimirka Damjanović
Saradnici na projektu: Vasil Vid Pašanjski, Agata Đurić
Tehnički saradnik: Nemanja Calić

U fokusu predstave je dilema autora da li umetnik ima pravo da govori o sistemskim, društvenim i individualnim oblicima diskriminacije i stigmatizacije marginalizovanih grupa u našem društvu, uprkos tome što sam ne pripada tim grupama. Kroz širi tematski okvir, vešto se prelama lična priča glavnog lika koja na dirljiv način prikazuje pitanje njegovog rodnog identiteta.

Nakon predstave biće održan razgovor sa glumcima i autorima predstave.

Ulaz slobodan. Besplatne ulaznice možete preuzeti na portirnici. Broj mesta je ograničen.
 

„Proces stvaranja ove predstave specifičan je i nekonvencionalan iz nekoliko razloga. Osim što je prostor izvedbe netipičan, sadržaj, odnosno tekst ove predstave, nije postojao pre početka proba, već je kreiran tokom samog procesa, u koautorstvu sa izvođačima. Ovakav pristup zahtevala je osetljivost teme kojom smo odlučili da se bavimo. Tokom razgovora o projektu, pre nego što smo se uopšte upustili u rad na njemu, Jug i ja smo često polemisali o tome možemo li, i na koji način, da se bavimo tom temom, odnosno kakvu odgovornost u tom slučaju imamo. Ta polemika je na kraju postala jedna od okosnica naše predstave. Pozorište je oduvek bilo prostor susreta, dijaloga i razmene mišljenja, a verujem da je ono istovremeno i prostor preispitivanja i kritikovanja stvarnosti u kojoj živimo, ali i prostor maštanja o nekoj boljoj i pravednijoj stvarnosti, boljem i pravednijem društvu. Budući da je upravo pozorište prostor našeg delovanja, našeg promišljanja o svetu, želeli smo da taj prostor iskoristimo kako bi se u njemu čuli i oni glasovi koje sa scene inače ne možemo da čujemo.”

Tijana Grumić


„Kada smo Tijana i ja dobili poziv od Hartefakta da radimo autorski projekat, bila je to ponuda o kojoj nisam mnogo razmišljao. Danas vas retko ko zove da radite autorski projekat, a verujem da je želja svakog reditelja ili rediteljke da se oproba u takvoj formi autorstva. Druga stvar je činjenica da je tematski okvir koji se bavi pitanjima vezanim za LGBTQ+ zajednicu izuzetno inspirativna tema kada treba da se bavite njome u jednom patrijarhalnom pozorišnom (i društvenom) sistemu kao što je ovaj naš u Srbiji. Treća stvar je svakako nekonvencionalnost pristupa i izlazak iz okvira institucionalnog pozorišta, što Hartefakt svakako predstavlja. U slučaju ovog projekta, švatili smo da se moramo njime baviti i pre njegovog formalnog početka, odnosno da moramo preispitati i naše lične autorske pozicije i odgovornosti koje imamo prema temi. Ako želimo da se bavimo temama koje polarizuju, da se bavimo pitanjima zastupljenosti, reprezentacije, umetničke eksploatacije i manipulacije, moramo postaviti i pitanje koje su granice, ima li ih uopšte i kada je vreme da, pre nego što počnemo, prvo sednemo i svi kolektivno popričamo?“

Jug Đorđević

Top