POZORIŠNI ZOOM KOKTEL - „OLEANA"

Utorak, 16. mart
18.00, Vimeo, snimak predstave „Oleana"
21.00, Zoom, „Pozorišni Zoom koktel"

POZORIŠNI ZOOM KOKTEL
Redakcija pozorišnog programa Doma kulture Studentski grad predstavlja novu formu „druženja“ kroz pozorišne priče i teme koje interesuju studente dramskih akademija i fakulteta, buduće mlade profesionalce i svršene studente. 

Tema razgovora: KAKO POBEDITI BLOKADE I STRAHOVE KROZ UMETNOST I KREATIVNI RAD?
Domaćin:
Andrija Daničić
Gosti, glumci : Jelisaveta Koraksić, Dušan Matejić, Stefan Radonjić, Anita Stojadinović

OLEANA, Dejvid Mamet
Diplomska predstava Jelisavete Koraksić i Dušana Matejića, Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Katedra za glumu

Snimak predstave „OLEANA" možete pogledati na sledećem linku: https://vimeo.com/520868048

Reditelj - supervizor: Ana Đorđević
Igraju: Jelisaveta Koraksić i Dušan Matejić
Mentor: prof. dr Vladimir Jevtović i Srđan J. Karanović
Kostim: Dara Mihajlović
Scenografija: Ivona Letić
Muzika: Nikola Janković
Producent: Nemanja Bošković

Igraju:
Kerol – Jelisaveta Koraksić
Džon – Dušan Matejić

Opis predstave:
Duodrama Dejvida Memeta „Oleana" priča je o moći. Kroz nijansirane psihološke slojeve lika profesora i lika studentkinje, pratimo i otkrivamo suštinu razmene dva bića različitih statusa i položaja, njihovo spajanje i razumevanje, ali i veliko nerazumevanje koje dovodi do ličnog i dubokog ponora.

Da li je pojedinac izmanipulisan grupom? Da li je snaga grupe jača od istine? Gde se, u takvom načinu funkcionisanja, nalazi lična i autentična sreća i da li ona uopšte postoji tada?

Između Ljubavi koja znači Davanje i Straha koji znači Osvetu nalaze se likovi Kerol i Džon. Njihovi statusi se menjaju kroz razvoj ove psihološke drame sa gotovo naturalističkim sredstvima. Da li smo svesni svojih postupaka koje činimo kada se osećamo moćno i kakav je naš odnos prema Moći? Umemo li da je prepoznamo?

„Oleana" govori i diskutuje i o obrazovanju, i o snovima, i o identitetu čoveka, ali pre svega govori o dva živa bića i njihovim slabostima. Ovo je priča o opasnostima koje nosi ljudska komunikacija, ali i o neophodnosti da se zadrže moralne vrednosti društva. Čovek je dužan da pomogne drugom čoveku koji traži pomoć pa makar ga to koštalo onoliko koliko nije mogao ni da sluti.

Top