PRIJAVITE SE NA LETNJU RAZMENU

POTOMCI ZMAJA

 

U Studiju 26 Doma kulture Studentski grad polaznici škole kineskog jezika, u okviru programa Prozor Šangaja, pripremaju program za proslavu Kineske Nove Godine.

 

Pod rukovodstvom Marine Pop-Cenić i Gorana Vasiljevića, osnivača društva Daleki istok, u okviru kojeg radi škola, uvežbava se scenski nastup za najveći kineski praznik. ,,Program će biti na kineskom jeziku uz objašnjenja na srpskom. Biće recitacija, pesama i kineskih tradicionalnih plesova”, rekao je Goran, muzički urednik ove priredbe.

 

Škola Prozor Šangaja se bavi izučavanjem kineskog jezika i kulture. Nastava se odvija tokom zimskog i letnjeg semestra. Prijava i upis polaznika je u prvoj polovini  oktobra. Besplatni časovi jezika su namenjeni studentima i održavaju se na Ekonomskom fakultetu ponedeljkom i četvrtkom od 18.00 i u Studentskom gradu utorkom i petkom od 18.00. U zavisnosti od godina učenja, polaznici su podeljeni u četiri grupe: Početni 1 i 2 i Srednji 1 i 2.U okviru nastave svake godine se priprema program za proslavu Kineske Nove Godine. Predavanja iz oblasti kulture se održavaju u Studentskom gradu i obrađuju teme iz nauke, umetnosti i filozofije. Najviše je polaznika s Ekonomskog fakulteta, ali ih ima i s Pravnog, Filološkog, Filozofskog…

 

U znak kinesko-srpskog prijateljstva, Kineska ambasada je prošle godine organizovala prijem na kome su gosti bili polaznici škole kineskog jezika. Ideja je bila da se posadi drvo kao simbol prijateljstva dva naroda. Izabrano je drvo hrasta, kao veza sa srpskom tradicijom i folklorom .

 

,,Kineski jezik je lep i zanimljiv, posebno pismo, koje je slikovno i potpuno drugačije od ostalih jezika. Naši ljudi su fascinirani brojem tih znakova i to ih u izvesnom smislu plaši. Oni koji počnu da uče kineski jezik shvate da što više znakova znaju lakše  uče i razumeju ostale reči jer savladaju određene principe i pravila. Mnogo je teže ostvariti kontinuitet u učenju jer kineski jezik traži konstantan rad, kao i ostali jezici. “Ko god misli da može i ima želju da nauči o jeziku i kulturi kineskog naroda vrata naše škole su mu širom otvorena”, poručila je Marina Pop Cenić, predavač u školi Prozor Šangaja.

                                                                                                          

Željko Anđelković

Novinarska radionica DKSG

Top