POSTNINOVSKE ČAROLIJE - Vladimir Kopicl, Boško Tomašević i David Albahari

Prve večeri književnog festivala Postninovske čarolije predastavljamo romane ŠPANSKA ČIZMA Vladimira Kopicla, PREDEO KROZ KOJI SE PROBIJAM Boška Tomaševića i POGOVOR Davida Albaharija

Festival pisaca POSTNINOVSKE ČAROLIJE 17 – 21. januar 
/ 19.00 -21.00 / Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“ / Live  - Instagram, Facebook DKSG


PONEDELJAK 17. januar

19.00 Vladimir Kopicl – ŠPANSKA ČIZMA (Laguna) 
Sagovornica Vladislava Gordić Petković

Rođen 1949, završio književnost, objavio 17 knjiga poezije, 3 knjige eseja i roman „Purpurna dekada“, priredio i preveo više zbornika i antologija, živi u Novom Sadu.

„Posle ostavinske rasprave o nasleđu istorije bitnika i hipika, ovom romanu pripala je magična krpa sećanja, iz koje vrcaju radost, duhovitost i blagost."
Vladislava Gordić Petković

19.30 Boško Tomašević – PREDEO KROZ KOJI SE PROBIJAM (pripovest-arheologija) (Presing) /uključenje iz Beča/ 
Sagovornica Ana Stišović Milovanović

Rođen 1947. u Bečeju, doktorirao Opštu književnost, bio profesor i naučni istraživač na univerzitetima u Nansiju, Frajburgu, Beču, Erlangenu, Berlinu, Ahenu i Inzbruku, član: Evropske akademije nauka, umetnosti i književnosti, francuskog i austrijskog PEN-a, Francuskog društva pisaca i Austrijskog saveza pisaca, objavio preko 70 knjiga poezije, proze i naučnih studija, živi u Beču.

Ova proza ne “priča”, jer prema verovanju ovog autora, priča (intriga) je prevaziđeno sredstvo romana (...) pre pustolovina pisanja, nego pisanje (pripovedanje) pustolovine, a u slavu „novog romana“ („le roman nouveau“) na srpskim prostorima retko korišćenog prosedea.

20.00  David Albahari – POGOVOR (Čarobna knjiga) 
Govore Vladimir Gvozden i Nikola Petaković

Rođen 1948. u Peći, objavio 13 knjiga priča, 14 romana, 5 knjiga eseja, dobio Andrićevu nagradu, kao i Ninovu za „Mamac“1996,  preveo veliki broj američkih, britanskih, australijskih i kanadskih pisaca.

Svojim novim romanom vraća se na stare stilske forme, a vraća se i nepouzdani pripovedač, taj samozatajni junak njegovih najboljih knjiga. U neuobičajenom narativu, autor nas vodi misterioznim i komplikovanim putevima afričko-evropskih odnosa, lavirintom nestalnih i neravnopravnih veza između dva sudbinski izukrštana kontinenta.
 

Top