POSTNINOVSKE ČAROLIJE - Nina Savčić, Oto Horvat i Predrag Crnković

Druge večeri književnog festivala "Postninovske čarolije" predstavljamo romane U LANCIMA Nine Savčić, NOĆNA PROJEKCIJA Ota Horvata i ČUVARI JAVNOG MNJENJA Predraga Crnkovića

UTORAK 18. januar

19.00 
Nina Savčić – U LANCIMA
(Arhipelag)
Sagovornica Marija Nenezić

Rođena 1970. u Beogradu, diplomirala Srpski jezik i književnost i Unutrašnju arhitekturu, magistrirala Teoriju umetnosti i medija, za roman „Vlasnik svega našeg“ dobila nagradu „Isidora Sekulić“, kolumnistkinja dnevnog lista „Danas“, piše radio-drame za decu, saradnica „Nove ekonomije“.

Junak romana je pisac govora u ministarstvu, koji odluči da se bavi dodatnim poslom – pisanjem posmrtnih govora i telegrama, što ga dovodi u vezu s dnevnikom koji će mu rasvetliti porodičnu traumu, istoriju njegove majke i spiralu vidljivog i nevidljivog nasilja u običnoj svakodnevici. 

19.30 
Oto Horvat - NOĆNA PROJEKCIJA
(Akademska knjiga) / uključenje iz Firence/
Sagovornica Tamara Krstić

Rođen 1967. u Novom Sadu, pesnik, pripovedač i romanopisac, studirao  u Novom Sadu, Erlangenu i Berlinu, diplomirao Germanistiku i komparatistiku u Ninbergu, na srpski prevodi poeziju s mađarskog, nemačkog i italijanskog jezika, živi u Firenci.

Rekonstrukcija života u gradu se pretvara u pričanje o poreklu, porodici, sudbini i udesu pojedinih aktera pred istorijskim zadatostima, u porodičnu genealogiju, u tegobnu storiju odrastanja, u sociološki i istorijski vodič naslućivanja Novog Sada.
(parafraza teksta Franje Petrinovića)

20.00 
Predrag Crnković - ČUVARI JAVNOG MNJENJ
A (Presing) 
Sagovornik Miroljub Stojanović

Rođen 1967. u Beogradu, pisac i prevodilac (s danskog, švedskog, norveškog i engleskog), s romanom Uvod u srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima bio u širim izborima za Ninovu i regionalnu nagradu „Meša Selimović“, uređuje ediciju prevoda sa skandinavskih jezika Severno svetlo u „Presingu“.

Roman prati epizode iz života beogradskih novinara, koji se okupljaju u centralnim gradskim kafanama, posle 5. oktobra. Glavni junak, kolumnista velikog lista, posle kontakta s agentom državne bezbednosti uveren je da je vlast uvidela njegove vrednosti i umišlja da obavlja patriotske poslove za državu. 
 

Top