POSTNINOVSKE ČAROLIJE - Milena Marković, Elvedin Nezirović i Darko Tuševljaković

Treće večero književnog festivala Postninovske čarolije predstavljamo romane DECA Milene Marković, ONO O ČEMU SE NE MOŽE GOOVRITI Elvedina Nezirovića i UZVIŠENOST Darka Tuševljakovića

SREDA 19. januar

19.00 
Milena Marković – DECA
(LOM) // aleksic ili gocic
Sagovornica Jovana Milovančević

Rođena 1974. u Zemunu, diplomirala dramaturgiju, profesorka na FDU, objavila 7 knjiga pesama, izvedene drame „Paviljoni – kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru“, „Šine“ , „Nahod Simeon“, „Brod za lutke“, „Šuma blista“, „Zmajeubice“, „Deca radosti“, „Pet života pretužnog Milutina“, „Livada puna tame“, scenaristkinja filmova „Sutra ujutru“, „Beli beli svet“, „Otadžbina“, „Živ čovek“ i dokumentarca „Rudarska opera“.  

„Neki su nam pisci bliži od drugih. Ništa tako tačno i istinito ne govori o nama kao ti pisci.“
Miljenko Jergović

19.30 
Elvedin Nezirović, ONO O ČEMU SE NE MOŽE GOVORITI
( Laguna) /uključenje iz Mostara /
Sagovornik Ivan Milenković

Rođen 1976. u Mostaru, objavio 3 zbirke poezije,  zbirku priča, zbirku eseja, tekstova i kolumni, romane „Boja zemlje“ i „Ništa lakše od umiranja“, koji je bio u užem krugu za Ninovu nagradu, dobio nagradu „Stevan Sremac“.

„Ovo je roman jednog života, koji nam pokazuje šta se dogodi kada se o istom poslu nađu intimna nevolja i velika istorija. Tada čovjek zasluži svoju sudbinu. Samo izuzetni životi dorastu do sudbine.“ 
Miljenko Jergović


20.00 
Darko Tuševljaković – UZVIŠENO
ST (Laguna)
Sagovornica Jasmina Vrbavac 

Rođen 1978. u Zenici (BiH), dobitnik nagrade „Lazar Komarčić“ za najbolju novelu, objavio 2 zbirke priča i 3 romana,  za „Jaz“ je dobio Evropsku nagradu za književnost, živi u Beogradu, radi kao urednik i prevodilac.

Roman dotiče teme koje opsedaju današnjeg čoveka – prirodu i kvalitet komunikacije među ljudima i krhke granice između stvarnosti i fantazije. Lične drame prepliću se s onom globalnom, dok obični ljudi traže svoje mesto u svetskim događajima koji nepovratno menjaju svakodnevicu. 


 

Top