RADIONICE DKSG: NOVA SEZONA – PRIJAVE U TOKU

Počela izrada prvog narodnog gramatičkog rečnika srpskog jezika

Počela izrada prvog narodnog gramatičkog rečnika srpskog jezika - lab.unilib.rs

 

Pozivamo sve zainteresovane saradnike kojima je srpski maternji jezik i koji imaju osnovno poznavanje rada na računaru da se uključe u izradu narodnog digitalnog rečnika srpskog jezika otvaranjem naloga na adresi lab.unilib.rs i unošenjem padežnih oblika reči srpskog jezika.

 

Oblici reči koji se unose automatski su dostupni u javnom domenu i time postaju zajedničko dobro koje mogu svi besplatno koristiti.

 

Trenutno više od 100 saradnika aktivno radi na izradi rečnika, a očekujemo da se ovaj broj, i uz vaše učešće, u bliskoj budućnosti višestruko uveća. Ukoliko izdvojite 5 minuta svakoga dana ovaj važan posao može biti gotov za manje od godinu dana.

 

Digitalna infrastruktura i alatke za korišćenje srpskog jezika u digitalnom svetu nisu razvijene u meri koja bi obezbedila njegovo efikasno korišćenje i time opstanak u budućnosti. Kako ne bismo bili prisiljeni da usled nedostatka sopstvenih koristimo digitalne alatke drugih srodnih jezika, potrebno je da što pre razvijemo infrastrukturu koja će omogućiti pojedincima, institucijama i kompanijama koje imaju potrebno znanje da u komercijalnom i nekomercijalnom okruženju razviju i učine dostupnim ove neophodne alate (provera pravopisa, analizatori teksta, automatsko prevođenje, gramatička provera teksta...). Narodni gramatički digitalni rečnik srpskog jezika je jedna ovakva osnovna infrastruktura i dobrovoljni rad na njegovom razvoju je iskaz vrhunskog patriotizma ali i svesti da minimalnim radom na zajedničkom dobru možemo omogućiti da se život u Srbiji odvija u okruženju koje omogućava korišćenje prednosti savremenog digitalnog doba.  

 

http://lab.unilib.rs/uputstvo

 

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/8/kultura/2904039/pocela-izrada-prvog-narodnog-gramatickog-recnika-srpskog-jezika.html

Top