PAVIĆ: OD Š DO A

19 - 30. mart, Velika galerija

Otvaranje u utorak 19. 3. u 19:00

PAVIĆ: OD Š DO A

Multimedijalna izložba

Autori izložbe: Isidora Injac, Sara Ivković Marković, Marjan Marinković

 

Ove godine navršava se 95 godina od rođenja, 15 godina od smrti Milorada Pavića, kao i 40 godina od objavljivanja „Hazarskog rečnika“, njegove najpoznatije književne tvorevine.

„Budući da su igra i oneobičavanje od strane relevantne kritike označeni kao stožeri Pavićeve poetike, odlučili smo da se i sami, prikazujući njegovo delo, poslužimo ovim izražajnim sredstvima. Nadalje, asocijativno misleći o Paviću, najčešće smo pomišljali na nekonvencionalnu strukturu njegove proze, na nelinearnost, otvorenost, na roman rečnik koji svaki čitalac može iznova sastavljati prema sopstvenom nahođenju. Iz svega ovoga iznedrena je ideja o Paviću od Š do A, koja nam pisca sa lulom pokazuje putem trideset slova nehajno razbacanih po belini galerijskih zidova, koju bi maštoviti posmatrač mogao lako doživeti kao stranice neke neobične knjige. Svako slovo azbuke ima svoju jedinstvenu formu (telo) i klicu jedinstvenog značenja. Pored toga, u svako slovo-telo upisani su pojmovi-odrednice i slike koje korespondiraju sa njim. Svaka odrednica je, dalje, posebno objašnjena, na način koji smo smatrali najboljim (ali koji nikako nije i jedini moguć!), i u skladu sa prostorom koji nam je odabrana forma predstavljanja dozvoljavala. Odrednice i slike odabirali smo kao ključne označitelje pisca i intelektualca Milorada Pavića, kao ključeve koji nas vode ka (mogućoj) suštini njegovog stvaralaštva.“

(Iz autorskog predgovora izložbenog kataloga 2019.)

Povodom obeležavanja jubileja u Velikoj galeriji DKSG pored izložbe "PAVIĆ: OD Š DO A" od 27. do 30. marta možete pogledati i film „PREMIJERA” u vremenu od 17 - 21 h.

"Premijera” Mladomira Puriše Đorđevića je kratkometražni film o Miloradu Paviću, snimljen na pozorišnom praizvođenju „Hazarskog rečnika”, u režiji Tomaža Pandura u beogradskom Centru „Sava”i „Zauvek i dan više” Vladimira Petrova, na sceni Moskovskog hudožestvenog teatra.

- Direktor fotografije: Miša Milošević 

-Dizajn zvuka: Željko Đorđević 

-Montažer: Neda Spasojević 

-Scenarista i reditelj: Puriša Đorđević 

- Proizvedeno 2004, Dom kulture „Studentski grad”. 

Top