OTVOREN POZIV ZA SLANJE FOTOGRAFIJA O ŽIVOTU STUDENATA U STUDENTSKOM GRADU

OTVOREN POZIV ZA SLANJE FOTOGRAFIJA O ŽIVOTU STUDENATA U STUDENTSKOM GRADU 

Dom kulture Studentski grad poziva bivše i sadašnje stanare „Studentskog grada“ svih generacija da doprinesu kreiranju kolekcije fotografija pod nazivom „Oni žive“ o životu studenata u „Studenjaku“, od kraja Drugog svetskog rata do danas.

Dom kulture Studentski grad je, nakon velikog uspeha projekta i izložbe „Portret Studenjaka” (2016), odlučio da u okviru međunarodnog projekta „Oni žive“ - studentski životi otkriveni kroz kontekstualne umetničke prakse, nastavi sa daljim prikupljanjem fotografija o životu studenata u „Studentskom gradu“ u kontekstu svakodnevnog života, kulturnih navika i slobodnog vremena studenata, međuljudskih odnosa i odnosa među polovima, kao i društvenog i političkog angažovanja studenata od kraja Drugog svetskog rata do danas. Osim fotografija, ovoga puta idemo korak dalje tako što započinjemo i snimanje audio intervjua usmene istorije sa zainteresovanim sadašnjim i bivšim stanovnicima „Studenjaka“. 

Javite nam se ukoliko u svojim albumima imate fotografije „Studentskog grada“ i života u njemu, bez obzira na deceniju u kojoj su nastale. Fotografije nećemo zadržavati već će, odmah nakon skeniranja, biti vraćene vlasnicima. U obzir dolaze i već skenirane fotografije, kao i fotografije u digitalnom formatu koje možete poslati putem mejla, tako da originali ostaju kod vas. 

Pozivamo vas da nam se pridružite u nastojanju da zajedno stvorimo kolektivnu istoriju o studentskom životu i omogućimo da vaše fotografije postanu deo ovog uzbudljivog, kolektivnog sećanja i izvor daljih saznanja o životu u „Studenjaku“.

Fotografije i audio intervjui o životu u „Studentskom gradu“ biće arhivirani u okviru onlajn kolekcije pod nazivom „Oni žive“ (They: Live) na međunarodnoj kolaborativnoj digitalnoj platformi Topoteka (https://www.topothek.at/en) i zvaničnom sajtu projekta http://theylive.eu/index.php paralelno sa kolekcijama o životu studenata u studentskim domovima u Madridu, Podgorici, Rijeci i Zagrebu.

Za više informacija kontaktirajte našeg arhivistu na mejl: 

belgrade@theylive.eu

ili na broj telefona: 011 2691 442 i 064 466 76 08

Naš arhivista će vas, kroz nekoliko jednostavnih koraka, upoznati sa načinom korišćenja materijala i jasnom regulativom arhiviranja vaših fotografija u okviru onlajn kolekcije „Oni žive“ na temu studentskog života.

Fotografije će biti prikupljane u narednih sedam meseci, a krajnji rok za slanje i predaju fotografija je 1. septembar 2021. godine.

Projekat  se realizuje u okviru programa za kulturu i medije Evropske Unije „Kreativna Evropa“. Pored  Doma kulture Studentski grad iz Beograda koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju i Međunarodni centar za arhivska istraživanja „Ikarus Hrvatska” iz Zagreba, Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umetnosti iz Rijeke, Fakultet za audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida. Pridruženi partneri na projektu su Institut za umetnost u kontekstu na Univerzitetu umetnosti iz Berlina i Centar za primenjenu istoriju iz Beograda.

                                                                                                     

Top