OTVARANJE IZLOŽBE SARE MARKOVIĆ "UVOD U HARMONIJU"

U sredu 21. 2. u 19.00 u Galeriji DKSG biće otvorena samostalna izložba Sare Marković pod nazivom "Uvod u Harmoniju"

Izložba ''Uvod u Harmoniju'' kroz umetničke radove predstavlja putovanje kroz boje, linije i oblike koji se stapaju u jedinstvenu melodiju vizuelnog doživljaja. Umetnica nas poput renesansnog majstora uvodi u harmoniju radova koji su istovremeno živopisni i opuštajući. Izložba se kreće kroz različite tematske segmente, od kojih svaki osvetljava različite scene iz života jedne devojke. Glavni lik radova ove izložbe predstavlja se kao čarobna figura koja nosi teret emocija, snova i ljudske ranjivosti. Ova silueta postaje most između stvarnosti i fantazije. Svetlost, boje, oblici i teksture međusobno se dopunjuju, stvarajući jedinstveno iskustvo kojim putem radosti, bola, tuge i ljubavi dolazimo do savršene ravnoteže života. Detaljan sklop crteža i slika na platnu prikazuje slojevitost kompozicije koje odražavaju lepotu i ljudsku kompleksnost. Slike na platnu odlikuje snažni, estetsko privlačni izgled figura koje kroz energične palete boja postaju nesvakidašnje poput likova iz bajke. Svaki element umetničkog dela doprinosi jedinstvenom ritmu i atmosferi, stvarajući čaroban doživljaj. Umetnica pažljivo raspoređuje motive koji se repetitivno pojavljuju kroz radove: Ptice su kao dirigenti nebeske simfonije, predstavljajući harmoniju između zemlje i neba. Cvetovi se međusobno dopunjuju bojama, stvarajući paletu koja postepeno prelazi od toplih, svetlih tonova do umirujućih, hladnih nijansi. Izložbu upotpunjuju i kontrastni crno-beli crteži koji su izvedeni do poslednjeg detalja, bogati ornamentima i rozetom, stilizovanom i elegantnom formom prirode, kao i ženskim portretom.
Suptilan jezik stvaranja umetnice Sare Marković povezuje posmatrača sa dubinom izraza i lepotom estetike kroz svoj autentični ilustrativni prikaz renesansnog realizma.

Sara Marković rođena je 1999. godine u Beogradu, gde je završila Srednju umetničku školu “Tehnoart Beograd“. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek Primenjeno slikarstvo, 2022. godine. Na master akademskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek Primenjeno slikarstvo u klasi prof. Miroslava Lazovića, diplomirala je 2023. godine. Tokom studija dobila je nagradu “Krsta Andrejević“ za najbolje izveden rad iz oblasti primenjenog slikarstva. Učestvovala je na više grupnih izložbi. Predstavlja Univerzitet umetnosti slikom “Simfonija u plavom“ na grupnoj izložbi “Young Voices of Uni of Arts Belgrade“ na Mađarskom Univerzitetu lepih umetnosti u Budimpešti 2022. godine. Prvu samostalnu izložbu „Simfonija stvaranja“, imala je u Galeriji Doma omladine Beograd, 2023. godine.  Osmislila je idejni crtež i učestvovala u oslikavanju murala OŠ “Lazar Savatić” u Zemunu.  @hosaeok

Top