RAZGOVOR SA SAŠOM RADOJEVIĆEM - FEST 2015

ŽIVOT I SMRT HEROJA. NEUTRALNOSTI NE MOŽE BITI.

 

Izložba „Život i smrt heroja. Neutralnosti ne može biti.“ mladih istoričarki umetnosti Jasmine Novaković, Mine Lukić i Marije Vasiljević, se otvara u petak 14. novembra u 19 sati u Velikoj galeriji Doma kulture Studentski grad.

 

Izložba je podstaknuta zvaničnim pamćenjem Ive Lole Ribara u socijalizmu, uzrocima njegovog postupnog društvenog zaboravljanja, kao i pitanjem kako danas interpretirati njegov lik i u kom kontekstu. Taj „dug život” Ive Lole Ribara do danas, ima najmanje tri smrti. Prva je ona samog pojednica (interpretirana u socijalizmu kao „smrt neumrlog”), druga je „smrt“ Narodnog heroja, odnosno njegova društvena i politička nepotrebnost i zaborav (kontekst post-socijalizma) i treća predstavlja kraj heroja Velikih ideja (kontekst „kraja utopije“).  

                                  Autorke izložbe odgovoriće na pitanja: Kako se gradi lik heroja u okviru zvanične kulture sećanja? Šta se dešava sa vrednostima koje on predstavlja kada se društveno-politički kontekst promeni? Da li smo danas svedoci smrti velikih ideja, ideala i nestanka heroja? Ako nismo, ko su heroji danas i po čemu se razlikuju od heroja u prošlosti?

 

Autorke izložbe, Jasmina Novaković, Mina Lukić i Marija Vasiljević, osnovne studije završile su na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde su trenutno na doktorskim studijama. Saradnice su Centra za muzeologiju i heritologiju na istom fakultetu.

 

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Top