„Ostajte ovde“

Ponedeljak, 23. maj

19.00, Mala sala

Migracije visokoobrazovanog stanovništva, koje su pod najjačim uticajem ekonomskih i drugih činioca na tržištu radne snage, predstavljaju izazov za istraživače i poseban demografski fenomen koji je najteže predvideti i izmeriti. Bez obzira da li je iseljavanje motivisano ekonomskim, političkim, obrazovnim ili drugim razlozima, ono uvek predstavlja gubitak ljudskih resursa, a poslednjih decenija i izraziti gubitak intelektualnog potencijala države.

Odlazak na tzv. privremeni rad u inostranstvo za najveći broj stanovnika Srbije znači odlazak zauvek. Srbija je vodeća zemlja u regionu po iseljavanju mladog stanovništva.

Zašto svaki treći student želi da zauvek napusti Srbiju i život gradi u nekoj od razvijenih evropskih zemalja ili u Americi? Ko je odgovoran zato što se više od 50% studenata koji odu na neki od studentskih programa u inostranstvo ne vrati u Srbiju? Postoje li načini da država ovo spreči i zašto se poslednje dve decenije ne preduzimaju nikakve mere koje bi intelektualnu elitu zadržale u Srbiji?

Pozivamo vas da dođete da na ova i slična pitanja odgovaramo i rešenje tražimo sa onima koji su otišli iz Srbije „trbuhom za kruhom“, onima koji tek planiraju da odu ali i onima koji su odlučili da ostanu.

 

Top