ONDA PORASTEŠ A MAPE POSTANU STRAŠNE - Uroš Krčadinac

18.4 - 14. 5, Galerija
Otvaranje, ponedeljak, 18.april, 19.00

Izložba ilustrovanih mapa iz putopisnog romana »Bantustan« i premijerno predstavljanje digitalnog projekta »Bantustan: Interaktivni atlas«.

»Bantustan« je objavljen 2015. kao samizdat Kluba putnika. Napisali su ga zajedno Uroš Krčadinac, Lazar Pašćanović i Marko Đedović. Kao infografički putopisni roman o putovanju kroz Afriku, »Bantustan« je pripovest o podelama, izolaciji, kontaktu i zamišljanju drugačijih kartografija ljudskih odnosa na zajedničkoj planeti.
Za »Bantustan« Uroš je nacrtao nekoliko desetina ilustrovanih mapa. One predstavljaju složene tapiserije piktograma, ideograma, različitih pisama, grbova, lavirinata, tajnih poruka i skrivenih simbola. Crtanje je trajalo oko godinu i po dana.

Na izložbi će ove mape prvi put biti prikazane kao zidne grafike u velikom formatu. Na izložbi će biti premijerno predstavljen i »Bantustan: Interaktivni atlas«, digitalni tumač ovih mapa, autorska književno-grafička Web aplikacija koju je Uroš napisao i dizajnirao baš za ovu izložbu. »Bantustan: Interaktivni atlas« sadrži objašnjenja za sve simbole na mapama – i još poneki dosad neobjavljeni komentar.

Uroš Krčadinac (1984) je digitalni umetnik, programer, pisac i edukator. Njegova transdisciplinarna praksa obuhvata programiranje, pisanje, dizajn, animaciju i kartografiju. Njegov rad predstavljen je u Evropi, Severnoj Americi i Aziji. Doktorirao je informatiku na Univerzitetu u Beogradu. Radi kao docent digitalne umetnosti i računarstva na Fakultetu za medije i komunikacije, kao naučni saradnik na Univerzitetu u Beogradu i kao gostujući profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Javno vođenje kroz izložbu biće održano u četvrtak, 5. maja u 19 časova.
Kroz izložbu će voditi autor izložbe Uroš Krčadinac.

 

Top