ODLUKE ŽIRIJA NA 62. FESTIVALU BEOGRADSKIH AMATERSKIH FESTIVALA 2022. GODINE

62. Festival beogradskih amaterskih pozorišta pokazao je zajedništvo i optimističan duh u ovim, čak i za profesionalna pozorišta, turbulentnim vremenima.
U Domu kulture "Studentski grad" tokom pet dana, predstavljeno nam je pet ansambl predstava u odličnoj selekciji Aleksandra Volića.  Sve učesnike bismo pohvalili za timski rad i visok glumački nivo. 

Nagrada za najbolju kolektivnu igru dodeljuje se ansamblu „Šta je bilo, deda?“ STUDIJA BIS! Njihovo kolektivno autorsko delo i interpretacija likova i složenog dokumentarnog materijala pleni uzbudljivošću, čvrstim stavovima i iznad svega, jedinstvom.
Nagradu za najbolji izbor muzike dodeljujemo Nataši Radonjić za predstavu „Jednostavno idioti“ u produkciji TEATRA 011. Izbor muzike odražava prefinjeni odabir numera i atmosfera koje tačno referišu na skandinavsko podneblje gde se dešava radnja komada.
Nagradu za najbolju scenografiju dodeljujemo Nataši Radonjić za predstavu „Jednostavno idioti“ u produkciji TEATRA 011. Efektna prostorna rešenja uz zanimljivu upotrebu projekcija doprinela je generalnoj atmosferi predstave. Različiti prostori u kojima se dešava radnja komada efektno su i tačno postavljeni. Označavanja svetlom različitih prostora doprineli su čitljivosti i izbegle zamku nemogućnosti velikih scenografskih promena.
Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu dobija Ana Leković za ulogu Miljane u predstavi „Sav taj seks“ POZORIŠTE RAZNIH. Ana Leković uverljivo i verodostojno prikazala je lik starije devojke i u ovoj epizodi ostvarila zapaženu glumačku pojavu.
Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu dodeljujemo Filipu Jovanoviću za ulogu Džonija u predstavi „Osmi život“ TEATRA PET. Dominantna pojava Filipa Jovanovića u ulozi „Džonija“ je bila izuzetno glumački zrela, kompletno dikcijski postavljena uprkos teškom zadatku ovog dramskog lika. 
Nagrada za najbolju žensku ulogu ide Jovani Petrović za ulogu Zare Peterson u predstavi „Jednostavno idioti“. Jovana Petrović je uverljivo prikazala lik starije bankarke sa grižom savesti. Kod nje su bile vidljive sve nijanse lika, koji je kompleksan i veoma zahtevan.
Nagrada za najbolju mušku ulogu ravnopravno je podeljena između Milorada Živkovića i Vladimira Jorgića. Milorad Živković u ulozi Sime u predstavi „Pet načina kako da oporavite čakre nakon lude noći“ pokazao je izuzetan glumački talenat i dobro se snašao u kompleksnim i nečitljivim dramskim okolnostima. Vladimir Jorgić u ulozi Naratora u predstavi „Jednostavno idioti“ precizno vodi radnju. Njegov kompleksan i nezahvalan lik na kraju predstave dobija zaokruženje te žiri smatra da se u ovoj ulozi odlično snašao.
Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se Nataši Radonjić za predstavu „Jednostavno idioti“ TEATRA 011. Nataša Radonjić pokazala je veoma visok nivo pozorišne pismenosti i u kontekstu režije i u kontekstu dramaturgije. Njena scenska rešenja su uzbudljiva, montaže vešte, a rad sa glumcima jasno definisan i tačno sproveden.

Žiri je imao veoma težak zadatak ove godine kada je u pitanju odluka o najboljoj predstavi u celini. Dve predstave su, iako žanrovski drugačije, bile jednako dobre i kvalitetne po različitim kriterijumima. Ipak, žiri je odlučio da nagradu dodeli predstavi: „Šta je bilo, deda?“ STUDIJA BIS. Ova predstava pleni veoma promišljenim, precizno izvedenim, jasnim i snažnim stavovima njenih autora koji su igrom i kompletnim ostvarenjem u potpunosti podržani. Ova predstava je jako važna i za njene učesnike i za publiku svih generacija. Ona budi nadu da promene zaista mogu da počnu u pozorištu!
 

ŽIRI:
Ana Grigorović, pozorišni reditelj
Ana Janković, dramaturg
Milovan Zdravković, teatrolog

Top