OBEĆANJE, U NEPOZNATOJ SOBI: TRI PUTOVANJA i DOBRI DOKTOR

Utorak 21. februar,19.00, Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“

Predstavljanje tri dela DEJMONA GALGUTA

dobitnika Bukerove nagrade za knjigu

OBEĆANJE u prevodu Aleksandra Milajića (Dereta, 2022)

U NEPOZNATOJ SOBI: TRI PUTOVANJA u prevodu Jovane Sretenov (Dereta, 2022)

DOBRI DOKTOR u prevodu Slobodanke Glišić (Dejadora, 2004)

Učestvuju: Mića Vujičić, Aleksandar Milajić, Kata Kaluđerović i Tamara Mitrović

Dejmon Galgut (1963, Pretorija), južnoafrički pisac i dramaturg, rođen u porodici jevrejskog porekla, studirao je dramaturgiju na Univerzitetu u Kejptaunu. Prvi roman A Sinless Season napisao je sa 17 godina. Posle zbirke priča Small Circle of Beings objavljuje roman The Beautiful Screaming of Pigs, a svetsku afirmaciju stiče romanom Dobri doktor (2003), koji je dobio nagrade Commonwealth Wrriters Prize (za najbolju knjigu iz afričkog regiona) i IMPAC Dablin. Posle romana The Impostor i knjige Arktičko leto, s knjigom U nepoznatoj sobi bio je drugi put u najužem izboru za Bukerovu nagradu, koju je najzad dobio 2021. za Obećanje.

Obećanje – Bukerova nagrada 2021. Osamdesetih godina XX veka u južnoafričkoj Pretoriji život bele farmerske porodice se menja posle smrti Rejčel Svort i obećanja koje joj je dato na samrti, a koje – neispunjeno – lebdi nad sudbinom onih koji su ostali. Narator se kreće između likova, ulazi u njihove živote i snove, dok se oko dešavaju istorijske promene. Razvijajući priču preplitanjem realizma i kvazimagijskog realizma, uz motive narodne priče i mita o sudbini i gubitku, dočaran je život u postaparthejdskoj Južnoj Africi.

Galgutov roman podseća na dela Virdžinije Vulf i Foknera. Divna, neobična naracija odlikuje ovu fatalnu porodičnu bajku i pretvara zaplet u duboku meditaciju...

Džejms Vud, The New Yorker

U nepoznatoj sobi – Mladić kreće na tri putovanja, na kojima stiče neočekivana iskustva, koja će mu promeniti život. Ona su, u suštini, usamljenička potraga za vlastitom svrhom. Roman je priča o čežnji, besu, saosećajnosti, transformativnoj moći putovanja... I posveta ljudskoj potrazi za ljubavlju.

Dobri doktor – Kritičari su se složili da je ovo jedan od najboljih i najneobičnijih romana objavljenih 2003. u svetu, koji se posebno izdvaja po tome što se ne trudi da podilazi očekivanjima, već svojom hrabrošću i snagom uznemirava i zbunjuje.

 

Top