O neobičnim junacima srpske usmene epike

Četvrtak 13. oktobar u 19.00, Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“
Predstavljanje knjige Dragoljuba Perića PRAMEN MAGLE POLJE PRITISNUO.  Neobični junaci srpske usmene epike (Akademska knjiga, 2022)
 

Četvrtak 13. oktobar u 19.00, Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“
Predstavljanje knjige Dragoljuba Perića 

PRAMEN MAGLE POLJE PRITISNUO.  Neobični junaci srpske usmene epike (Akademska knjiga, 2022)
Učestvuju: Ljiljana Pešikan Ljuštanović, Lidija Delić, Bora Babić i autor

„Dragoljub Perić […] polazi od konkretne poetske građe i pored „iskliznuća u natprirodno“ – fitomorfnosti, zoomorfnosti, animalizacije – ukazuje na osobenosti poetike usmenog epskog pevanja, koje čine da se kao vid oneobičenja javlja i smrt […] Svi ovi vidovi oneobičenja sagledavaju se, u konačnom ishodu, kao dramatični izlazak epskog junaka na polje zbivanja iz onog pramena magle / tame koji bi mogao biti metafora svekolikog zaborava, kao vid idealizacije i ideologizacije istorijskih i pseudoistorijskih ličnosti […].“
                                                                                                                                    Ljiljana Pešikan Ljuštanović

Dragoljub Ž. Perić (Smederevo, 1976) diplomirao je Srpsku književnost i jezik u Novom Sadu, gde je i magistrirao, a doktorirao je 2013. u Beogradu. Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu je vanredni profesor za oblast Srpska i južnoslovenske književnosti sa teorijom književnosti (Narodna književnost). Bavi se folkloristikom, poetikom usmene književnosti, književnošću za decu, epskom i horor fantastikom i metodikom nastave. Autor je monografija: Tragom drevne priče, Teriomorfni junaci slovenske epike: Volh Vseslavjevič i Zmaj Ognjeni Vuk – komparativno tipološka analiza i Poetika vremena srpskih usmenih epskih pesama, kao i stotinak naučnih radova. 
 

Top