O jednoj od najvećih mađarskih kljiževnica MAGDI SABO i njenim romanima DALJINE i ULICA KATALIN

Četvrtak 20. oktobar u 19.00, Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“
Predstavljanje romana MAGDE SABO u prevodu Marka Čudića
DALJINE i ULICA KATALIN (Štrik)

Četvrtak 20. oktobar u 19.00
Klub Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“
Predstavljanje romana MAGDE SABO u prevodu Marka Čudića
DALJINE i ULICA KATALIN (Štrik, 2019 i 2021)
Učestvuju: Violeta Stojmenović, Ljubica Pupezin i Marko Čudić 

Daljine su snažna priča o odnosu koji će tek naći svoje mesto u svetskoj književnosti – odnosu između majke i ćerke.

Zašto se bliskost koju tako snažno osećamo prema osobama, gradovima, vremenima najednom rastače i tanji? Kako se dešava da se ljudi koji se vole najednom nemo dovikuju iz daljine? Magda Sabo svojim zavodljivim književnim talentom osvetljava tanane i retko opisivane veze među ljudima, usložnjavajući ih gotovo do tačke neizdržljivosti. Ona nam otkriva da se često dičimo plemenitošću, dok u isto vreme zanemarujemo i povređujemo one koji bi trebalo da su nam najbliži.

Kao i u romanu Daljine, Magda Sabo temeljno istražuje na koje sve načine, bili mi toga svesni ili ne, nanosimo patnju onima koje volimo. Ulica Katalin dirljiva je i u isto vreme sumorna priča o tome šta se dešava s vezama koje uspostavljamo u detinjstvu, vezama neponovljivim i upečatljivim, koje nas prate kroz ceo život makar i kao sene. Roman Ulica Katalin dobitnik je nagrade Cévennes  za najbolji evropski roman.

Magda Sabo (5.10.1917 Debrecin –19.11.2007 Debrecin), najprevođenija mađarska književnica, bila je doktorka filologije (nastavnica latinskog i mađarskog), osnivačica i članica Digitalne književne akademije. Objavila je preko 50 dela: knjige pesama, romane, drame, priče, eseje, studije, dečiju književnost. Turbulentne 1949. vest da je dobila Baumgartenovu nagradu zatekla ju je na radnom mestu službenice Ministarstva vera i obrazovanja, da bi joj istog dana, uz vest da joj je nagrada oduzeta, bio uručen otkaz. Kao neprijateljski element, nije smela da objavljuje do 1958. Prevedena je na više od 40 jezika i dobila je brojna priznanja. Postala je počasna građanka Debrecina i Budimpešte, članica Evropske akademije za nauku, a četiri njena romana nalaze se među sto najvažnijih mađarskih romana svih vremena. Nekoliko romana Magde Sabo ekranizovano je.
 

Top