NOVI PRILOZI ZA ENCIKLOPEDIJU KRIKOVA 1

Subota, 15. oktobar u 20.00, Instagram

Polovinom prošlog veka Maja Deren je putovala na Haiti da napravi film o vudu obredima. Ovi su je opčinili; ušla je u period snažne egzaltacije koja ju je tresla i dok je pisala Božanske konjanike, a knjiga traži i racionalnost, organizaciju materijala. I mahnite manifestacije opsednutosti bukte na utvrđenom mestu u precizno sprovedenom ritualu, čije je poreklo afrički mit. Isti koren imaju obredi u afroameričkim baptističkim crkvama. I tamo tokom (naizgled) rutinske službe svake nedelje ujutro neki vernik kog poseče duh padne u trans i koprca se na podu kao obezglavljena kokoška.

Dvodelni film koji je izmontirao Duško Stanivuk bavi se kricima u slavu tvorca. Gospel je skraćenica od God Spell, Božja reč, pa su protagonisti priče Mahaila Džekson, Mejvis Stejpls, Džejms Klivlend... Džejms Braun je jedan od pionira soula, pomešao je gospel sa bluzom. Prodao je svetu ne samo modifikovane gopsel krikeveć i šou koji je stilizacija „predstave“ iz pentakostalne crkve. Da ne bude zabune, i heroji gospela su bili deo muzičke industrije, šou biznisa, ali to nije ono najvažnije. A kada karaljica i kraljevi soula (Areta Frenklin, Rej Čarls, Stivi Vonder...) puste krik usmeren naviše lako je zaboraviti da scena nije crkva, niti je performer sveštenik.

Vera pomera planine, starija je od organizovanih religija koje su uzele na sebe da je oblikuju. To što o ekstazama pomenutih muzičara govori neko ko nije religiozan može da bude prednost i mana. Odluka je na vama.

Top