„Novi grad! Ko će još da živi na ovom pesku?”

12 – 29. decembar, Velika galerija

Otvaranje u utorak 12. decembra u 19 časova

Na otvaranju će govoriti: Bojan Bovan, predsednik opštine Novi Beograd, Vuk Žugić (Savez udruženja omladinskih radnih akcija) i msr Dragan Milošević, istoričar i autor izložbe

 

Cilj izložbe je da podseti na neponovljiv entuzijazam i trud kojim je omladina gradila celu zemlju i Novi Beograd. Pred njima je te 1948. godine bila močvara, a danas imamo najveću opštinu u Srbiji sa najvećim brojem stanovnika. Izložba je multimedijalnog karaktera i kombinovani su materijali iz fonda Narodne biblioteke Srbije, Istorijskog arhiva Beograda, Filmskih Novosti, Radio Beograda, Doma kulture „Studentski grad“ i privatne zbirke.

Tematskim panoima predstavljen je rad i život omladinskih radnih brigada. Na video bimu biće prikazan deo originalnog dokumantarnog materijala iz 1948. godine, kao i dokumentarni film koji je rađen povodom 30-e godišnjice izgradnje Novog Beograda, a posetioci će biti u mogućnosti da vide izbor fotografija iz navedenih fondova.

Narodna biblioteka Srbije digitalizovala je svih 36 brojeva iz 1948. godine lista „Novi Beograd – list omladinskih ranih brigada na izgradnji Novog Beograda“ što je dostupno na sajtu NBS (https://digitalna.nb.rs).

Biblioteka Doma kulture „Studentski grad“ će na otvaranju izložiti publikacije o Novom Beogradu iz svog knjižnog fonda.

Top