"NOĆNI NOMADI" MUANISA SINANOVIĆA

NOĆNI NOMADI
Muanis Sinanović

Izabrao i preveo
Ivan Antić

Edicija
SVOJA STRUJA

Izdavač
Dom kulture Studentski grad

Urednik
Bojan Marković

U poeziji Muanisa Sinanovića zadivljuje kombinatorika poetika koje se intelektualno prožimaju, uglavnom kroz metaforu koja misli ili alegoriju koja konceptualno povezuje sve nivoe teksta. U poeziji Muanisa Sinanovića se može ekscerpirati građa različitih pesničkih strategija, te time postaju nanovo izazovni modernistički, avangardistički i postmodernistički postupci sprezani u efektne prelaze i napone unutar istih pesama i različitih zbirki, pri čemu nije reč o rehabilitaciji starih i demodiranih modela pevanja.

Između ostalog, ove pesme okupira tema transformacije i kretanja. Sva ova pomeranja i migriranja su unutrašnja, a eksterijer u kome je subjekt zapravo je samo njegova unutrašnjost, topografija duha i misli, koja je on i u kojoj je istovremeno već. U poetsko-proznom zapisu „Borci”, oni koji su nazvani  „borci” što „u praznim dvoranama ljušte malter”, zapravo su u „dvoranama” svoga tela. I tada se u „borcima” zbiva nešto sasvim važno: „u njima rastu ormari s brojnim pretincima i ladicama”. Kretanje napolju je kretanje unutra („cela zemlja je naprslo ogledalo”).  Na taj način još jasniji smisao dobija tvrdnja da u fizičkom „migriranju” nema ničega transformativnog jer se „telu” oduzima čas u kome zastaje i iznutra se menja. Sinanović nas pesnički vodi kroz „logiku, nikad militantnu”  i to – evokativno, klasično, moderno.

Izbor u  knjizi Noćni nomadi čine pesme izdvojene iz do sada objavljenih pesnikovih zbirki na slovenačkom: Štafeta oko gradske smreke, Pesme, Dvovid i Krhki karavani. Ovo je već drugi izbor iz pesnikove poezije na srpskom (prvo u Srbiji) i izlazi istovremeno kada i slovenačko izdanje pesnikove zbirke Krhki karavani.

O AUTORU
Muanis Sinanović (1989) rođen je u Novom Mestu, živi i radi u Ljubljani i Celju. Diplomirao je filozofiju i opštu lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Uređivao je časopis „Idiot”, književnu zbirku Nova znamenja; urednik je portala za pozorišnu kritiku Kriterij.si. Piše i filozofske komentare, tekstove o književnosti, filmu, pozorištu i umetnosti. Objavio je kratki roman Anastrofa (2017). Srpski kulturni centar Danilo Kiš objavio je knjigu Izohipse  (2017), dvojezični slovenačko-srpski izbor iz njegove dotadašnje poezije. Pesme su mu prevedene na osam jezika. Uključen je u češku i grčku antologiju mlade slovenačke poezije i u antologiju Europe: an Anthology of Contemporary Europena Poetry (Kingston Univesity Press, London, 2019). Autor je sledećih pesničkih zbirki: Krhki karavani (2020) Dvovid (2016) Pesme (2014) Štafeša oko gradske smreke (2011, nagrada za najbolji prvenac).

 

https://drive.google.com/file/d/1z0fTczPusoWmuY8kjBzvPMtqbPxvXCR6/view?usp=sharing

 

 

Top