Naš gost NENAD JOVANOVIĆ (Dejton, Ohajo, SAD)

Četvrtak 13. maj u 20.00, Instagram i Fejsbuk DKSG


Razgovor s NENADOM JOVANOVIĆEM (Dejton, Ohajo, SAD) povodom knjige pesama OBIČNOST u izboru Bojana Vasića (Povelja, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo, 2020)

Nenad Jovanović (24.3.1973, Beograd) diplomirao je filmsku i TV režiju na FDU, magistrirao scenario na univerzitetu Jork u Torontu,  doktorirao teatrologiju na Torontskom univerzitetu. Dobitnik je Brankove nagrade za prvu knjigu pesama (1993) „Frezno“, nagrade Branko Miljković za knjigu „Živeti na moderan i umreti na starinski način“ i nagrade Miloš Crnjanski (2005) za roman „Insistiranje“. Objavio je deset knjiga pesama, dve knjige priča, zbirku drama, roman i studiju o filmu. Režirao je kratke igrane i dokumentarne filmove. Živi u Dejtonu (Ohajo), gde na Državnom univerziotetu predaje filmsku teoriju i praksu.

„Mada Jovanović, svakako, pripada ovom post-postmodernom književnom vektoru i zaokretu, njegov snažan avangardistički etos i osoben pesnički izraz toliko ga izdvajaju iz tog talasa, da on kao autorska figura ostaje, manje-više usamljen među pesničkim savremenicima, čineći, tako, neku vrstu mosta između starijih jugoslovenskih, postšezdesetosmaških avangardista i mlađe generacije postjugoslovenskih pesnikinja i pesnika čije se jezgro formira krajem prve decenije 21. veka. Takođe, i sam broj knjiga koje objavljuje, gotovo jednu za drugom, tokom devedesetih i dvehiljaditih, i visoki kvalitet pesama koje postiže i održava u njima, čine ga osobenom pojavom, kojoj retko ko parira, i to ne samo u savremenoj domaćoj književnosti.“

Iz pogovora Bojana Vasića „Pisati kao što nalaže so“

 

Top