Naš gost iz Mostara (BiH) ADNAN REPEŠA

Četvrtak 20. maj u 19.00, Amfiteatar DKSG
 

 

Naš gost ADNAN REPEŠA (Mostar, BiH)
Predstavljanje romana SVOJTA (Književna radionica Rašić, 2021)
Učestvuju: Elvedin Nezirović, Ivan Milenković, Miroljub Stojanović, Aleksandra Rašić, Tamara Mitrović i autor

„Svojta“ je knjiga koja kroz kratka poglavlja, fragmente, ali i poduže prozne cjeline, govori o jednom iščezlom vremenu, o rascjepu unutar jedne porodice, o ljudima koji su na razne načine veličali događaje koje autor pamti. To su oni događaji koji za sobom ostavljaju ožiljke, a kad ožiljci zacijele, ostaje samo praznina koja kasnije prerasta u čuđenje. Ali ovo nije knjiga samo o tome, ovo je ujedno i topla priča o ljudima s kojima je autor dolazio u kontakt, s onim ljudima koji su defilirali kroz porodicu i na taj način postajali „svojtom“.

https://www.synopsisbook.com/

„Zahvata Adnan Repeša nemir detinjstva, užas mladosti i beznađe posleratnog vremena rečenicom koje se ne bi postideo ni jedan Mirko Kovač i ostavlja ubedljivo književno svedočanstvo o vremenima i prostorima koji žive još samo u njegovom jeziku.“
Ivan Milenković

Na mjestu gđe je nekad bio riblji restoran sada je vojna kuhinja. I moj otac hrani se tamo. Sa sobom uvijek donese dnevno sljedovanje hljeba; četiri tanko narezane šnite. Oklijevam prije nego zagrizem. Majci sam rekao: "Kad bih se najeo hljeba ne bih žalio poginuti", a ona je zaplakala.
Iz romana

Adnan Repeša (1978, Mostar) završio je pedagošku akademiju na odseku za bosanski jezik i književnost. Objavio je dve zbirke priča, “S obje strane srca” (2009) i “Kratke priče za dugo umiranje” (2013). „Svojta“ je njegov prvi roman. Živi u Mostaru.

https://www.youtube.com/watch?v=fnHKTX-Li70 


 

Top