NARODNI MUZEJ U BEOGRADU

Sreda, 20. maj

Narodni muzej u Beogradu osnovan je 1844.godine na inicijativu tadašnjeg ministra prosvete Jovana Sterije Popovića. Tokom svoje istorije, tačnije od samog osnivanja, muzej je više puta menjao lokacije da bi konačno, 1952.godine, bio preseljen u zgradu nekadašnje Investicione banke, na Trgu Republike (izgrađene 1903.godine po arhitektonskom projektu Andre Stevanovića i Nikole Nestorovića), gde se i danas nalazi.

Bogate zbirke Narodnog muzeja danas broje oko 450.000 izuzetno vrednih eksponata.  Stalnu postavku muzeja čine arheološke zbirke, odeljenje srpske srednjovekovne umetnosti, numizmatički kabinet, zatim grafički kabinet sa zbirkama stranih i domaćih autora, kao i izuzetno značajna kolekcija dela  koja prezentuje srpsku umetnost  XVIII, XIX i XX veka. Treba svakako spomenuti i skulpturu koja zajedno sa slikarstvom čini jedinstvenu celinu. Stalnoj postavci pripada i zbirka evropske umetnosti koja obuhvata period od XIV do XX veka, kao i Zbirke crteža i grafika stranih autora koje  obuhvataju period od XVI do XXI veka.

U jednom od naredna dva priloga imaćete priliku da pogledate emisiju ” Srbija u kadru”, posvećenu Narodnom muzeju i njegovim zbirkama, u kojoj će govoriti viši kustos Lidija Ham Milovanović i kustosi Dena Bababjić i Jasmina Novaković. Emisija je emitovana 2019.godine kada se navršilo 175 godina od osnivanja ove najstarije muzejske ustanove u Srbiji. U drugom prilogu možete pogledati stalnu postavku muzeja uz tekstualna objašnjenja za svaku zbirku.

 

Top