„NAKON TIŠINE“ – BOGDAN ĐUKANOVIĆ

16. mart – 3. april

19.00, Galerija

OTVARANJE IZLOŽBE

„NAKON TIŠINE“ – BOGDAN ĐUKANOVIĆ

KUSTOS: JOVANA TRIFULJESKO

„Mnogi se osećaju samo zbunjeno. Tlo se ljulja, oni ne znaju zašto i od čega. To njihovo stanje jeste teskoba, postane li određenije, ono je strah.“- Ernst Bloh

Ono što nas gura napred jeste tenzičan osećaj neispunjenih mogućnosti. Samosvest o ličnoj i kolektivnoj zaostavštini koja nas definiše, dovela je do mrtve tačke, do jednog definitivnog znaka stop, do potpune tišine. Šta se dešava posle definisanja problema? Izložba Bogdana Đukanovića koja se realizuje u saradnji sa kustoskinjom Jovanom Trifuljesko predstavlja poligon neiskorišćenih potencijala. Radovi na izložbi prikazuju različite ekstreme, bilo da su oni socijalni, mentalni ili duhovni, ključno pitanje koje se za njih vezuje jeste: da li su premostivi? Da li je nadanje da će nekad biti bolje, inherentan osećaj na koji imamo pravo, ili je nešto što moramo naučiti?

Bogdan Đukanović (1996, Aranđelovac) završio je osnovne i master akademske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića. Trenutno je student doktorskih umetničkih studija na istom fakultetu. Deo svojih studija proveo je na bilateralnoj razmeni na Akademiji lepih umetnosti u Si’Anu (Kina) i studentskoj razmeni na Beaux-Arts de Paris  (Francuska). Učesnik je prvog izdanja projekta “COMMONS” koji nosi radni naslov “Zamišljanje institucije budućnosti” u okviru kreativne platforme Gete instituta u Beogradu. Inicijator je osnivanja studentskog eksperimentalnog prostora Flu_OpenLAB u Beogradu.

Jovana Trifuljesko (1997, Beograd) je završila osnovne studije na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je trenutno studentkinja master studija. Radila je kao saradnica u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i Muzeju Jugoslavije. Učestvovala je kao kustoskinja na više grupnih i samostalnih izložbi, od kojih se izdvajaju „Bijenale mladih – Zajednički jezik”, „Inter/Akcija” u Galeriji Plus, u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske, kao i izložba „Under Your Gaze” u Umetničkom prostoru U10. Od 2022.  radi u sklopu programa „Vizuelna umetnost i mladi” u Kulturnom centru Beograda, gde pravi prateći program za aktuelne izložbe u prostoru Likovne galerije.

Top