PRIJAVITE SA NA BESPLATNE PREZI RADIONICE!

MUHAMED KAFEDŽIĆ MUHA - GOST LIKOVNOG PROGRAMA DKSG

 

Gost likovnog programa Doma kulture Studentski grad, Muhamed Kafedžić Muha, umetnik iz Sarajeva, je jutros stigao u Beograd gde će boraviti do 20. septembra. U okviru projekta  100 VIEWS OF UKIYO-e oslikaće mural  „Veliki talas Kanagave“, monumentalnu repliku drvoreza japanskog umetnika Hokusaija, na spoljnom zidu osnovne škole „Đorđe Krstić“ na opštini Čukarica, kao najavu za istoimenu samostalnu  izložbu u galeriji DKSG sledeće godine.

 

Muhamed Kafedžić Muha će se beogradskoj publici predstaviti 17. septembra u 19h u Maloj sali Doma kulture Studentski grad, dok će se 18. septembra u 19h u Studiju 26 DKSG održati tribina o japanskim animiranim filmovima, animama, pod nazivom "Kako biti Anime Otaku na Balkanu" koju će moderirati Srđan Tunić, mladi istoričar umetnosti i inicijator ovog projekta. Na tribini će učestvovati: Muhamed Kafedžić (umetnik), Srđan Đukić (profesor fizike i astronomije iz Beograda, saradnik Društva srpsko-japanskog prijateljstva Tagai iz Beograda i Narodne Opservatorije na Kalemegdanu), Bojan Vukadinović (diplomirani kulturolog, predsednik i osnivač društva Sakurabana), Isidora Vlasak (diplomirani filolog, potpredsednica društva Sakurabana), Jelena Jokanović (prevodilac, potpredsednica društva Sakuraba).

 

Kafedžić je odbranio master tezu na Odeljenju za slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Sarajevu 2012. sa temom i serijom radova 100 Views koja sumira njegovo interesovanje za tradicionalnu tehniku drvoreza i štampe pod nazivom ukijoe, japansku umetnost i kulturu, kao i uticaj Japana na savremenu popularnu kulturu u globalu. U svom umetničkom radu koji u sebi obuhvata grafički dizajn, animaciju, slikanje, drvorez, strip, nastaje samosvojan stil i način rada. Kafedžić je dobitnik nagrade Collegium Artisticum 2013 za slikarstvo.

 

Mural na Čukarici ući će u opus serijala 100 Great Waves, koji je Kafedžić započeo 2012. sa  prvim muralom Velikog talasa na zidu osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj u Pančevu.

 

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Top