MEĐUNARODNO STUDENTSKO BIJENALE UMETNOSTI KNJIGE [s]BUK2

četvrtak. 05. novembar

Četvrtak, 5. novembar, 19.00, Galerija

MEĐUNARODNO STUDENTSKO BIJENALE UMETNOSTI KNJIGE[s]BUK2

 

Manifestacija Međunarodno studentsko bijenale umetnosti knjige [s]BUK proistekla  je iz saradnje Doma kulture Studentski grad i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Prva takva saradnja na temu umetnosti knjige bila je ostvarena izložbom koja nosi naziv Dodirni molim! početkom 2016. godine, nakon čega je usledila i druga izložba pod nazivom Knjiga je najbrži način da se postane svetlost, krajem iste godine. Izložba je povezala deset umetničkih fakulteta iz Poljske, Slovačke, Belgije, Estonije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije i  tako je 2018. godine pokrenuta bijenalna manifestacija  umetnosti knjige, sa ciljem da se ovaj medij koji se neguje na umetničkim fakultetima  u Srbiji i u svetu, promoviše i približi široj publici.

Ovogodišnje, drugo po redu Međunarodno studentsko bijenale umetnosti knjige [s]BUK2, biće održano u novembru mesecu u Domu kulture Studentski grad i Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Na izložbi će biti predstavljeni radovi studenata iz Srbije kao i iz zemalja regiona, Evrope i Azije (Italija, Austrija, Nemačka, Slovenija, Hrvatska, Litvanija, Singapur, Portugalija, Španija, Kolumbija, Šri Lanka i dr.), 49 iz kategorije Artist i 23 iz kategorije Photo book, a koji su odabrani glasanjem stručnog umetničkog žirija. Usled nemogućnosti slanja, radovi pojedinih autora biće predstavljeni u digitalnoj formi. Izuzetna raznovrsnost radova, u pogledu ideje i umetničkog izraza, svedoči o sve većem interesovanju mladih umetnika za ovaj medij i o nastojanju da se prevaziđe stroga definicija knjige kao konačnog objekta.

Sastavni deo [s]BUK bijenala čini program  radionica i predavanja  koji uključuju i goste – umetnike i predavače iz inostranstva, ali zbog aktuelne epidemiološke situacije, prateći program ovogodišnje izložbe biće realizovan putem onljan platforme.

Izložba Međunarodnog studentskog bijenala umetnosti knjige [s]BUK2 trajaće od 05. novembra do 03. decembra 2020. godine u Domu kulture Studentski grad  i od 12. novembra do 03. decembra u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Nagrade, specijalna priznanja i pohvale, biće dodeljene na otvaranju izložbe, a nagrada je zajednička izložba nagrađenih autora u Galeriji Doma kulture Studentski grad.

Žiri ovogodišnjeg Međunarodnog studentskog bijenala umetnosti knjige[s]BUK2, za kategoriju Artist Book radio je u sastavu:

Marijela Cvetić, vizuelna umetnica, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu

Željko Lončar, grafički dizajner, ilustrator i profesor na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu

Nikola Radosavljević, doktor primenjenih umetnosti, grafičar, samostalni umetnik

 Za kategoriju Photo Book:

Borut Vild, grafički dizajner, profesor na departmanu za digitalnu umetnost Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum u Beogradu

Mihailo Vasiljević, vizuelni umetnik, fotograf i teoretičar umetnosti, doktorand na katedri za Istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu

Vladimir Tatarević, vizuelni umetnik, fotograf, doktor umetnosti, radi kao vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu

 

Organizatori manifestacije su:

Olivera Batajić Sretenović, doc. FPU, inicijator i organizator [s]BUK Bijenala

Maida Gruden, urednik likovnog programa DKSG, inicijator i organizator [s]BUK Bijenala

Aleksandar Kostić, red. prof. FDU, umetnički direktor Galerije Artget za 2020. godinu

Vesna Danilović, pomoćnik direktora i urednica KCB

 

Koordinator projekta:

Ivana Radonjić, istoričar umetnosti, saradnik redakcije likovnog programa DKSG

 

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Top