Međunarodno studentsko bijenale umetnosti knjige [s]BUK

Manifestacija Međunarodno studentsko bijenale umetnosti knjige [s]BUK proistekla je iz saradnje Doma kulture Studentski grad i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Prva takva saradnja na temu umetnosti knjige bila je ostvarena izložbom koja je noslai naziv Dodirni molim! početkom 2016. godine, nakon čega je usledila i druga izložba pod nazivom Knjiga je najbrži način da se postane svetlost, krajem iste godine. Izložba je povezala deset umetničkih fakulteta iz Poljske, Slovačke, Belgije, Estonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije i tako je 2018. godine pokrenuta bijenalna manifestacija umetnosti knjige, [s]BUK 1 sa ciljem da se ovaj medij koji se neguje na umetničkim fakultetima u Srbiji i u svetu, promoviše i približi široj publici.

Drugo po redu Međunarodno studentsko bijenale umetnosti knjige [s]BUK2, održano je u novembru 2020. godine u Domu kulture Studentski grad i Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda. Na izložbi su predstavljeni radovi studenata iz Srbije kao i iz zemalja regiona, Evrope i Azije (Italija, Austrija, Nemačka, Slovenija, Hrvatska, Litvanija, Singapur, Portugalija, Španija, Kolumbija, Šri Lanka i dr.), 49 iz kategorije Artist book i 23 iz kategorije Photo book, a koji su odabrani glasanjem stručnog umetničkog žirija.

Sastavni deo [s]BUK bijenala čini program radionica i predavanja koji uključuju i goste – umetnike i predavače iz inostranstva.

Top