LEPOTA PISANJA - Kaligrafija drugi deo

Subota, 26. decembar

 

LEPOTA PISANJA – KALIGRAFIJA drugi deo

Kaligrafija kao jedna od najstarijih veština pisanja, nastala je u zemljama Dalekog istoka gde je, osim estetike, imala važnu kulturološku i religioznu funkciju. U zapadnom svetu ova veština imala je najveću primenu u okviru štampe, od XV veka i pronalaska štamparske tehnike do danas.

Moderna  kaligrafija najviše je došla do izražaja u okviru grafičkog dizajna i možemo je primetiti na reklamama,  čestitkama, pozivnicama i diplomama u vidu ornamenta ili lepo ispisanih slova. Paralelno sa savremenim načinom primene ove tehnike, javlja se, sve  veća potreba za povratkom njenom izvornom obliku, a to su olovka i pero.

 Zbog velikog interesovanja i gledanosti, Likovna redakcija pripremila je još jednu epizodu o kaligrafiji u vidu kratkog kursa u kome će vas Milena Bukarica upoznati sa osnovama kaligrafskog pisanja. Kako bi vam približila ovu lepu umetnost kojom se možete baviti u slobodno vreme, Milena je izabrala materijal koji je svakome dostupan, a to su papir i grafitna olovka.

Nadamo se da će vam naredni video zapis pomoći da još malo zavirite u raznovrstan svet krasnopisa i da će vas ohrabriti da istražujete i dalje napredujete u ovoj umetničkoj veštini.

 

Top