„LAZA” U MAGISTRALI

Utorak, 24. mart, od 14.00 do 20.00 časova

Klub Magistrala Dragan Ve Ignjatović

„LAZA” U MAGISTRALI

Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Latarević”

Živimo u kulturi u kojoj je (još uvek) odlazak kod psihologa ili psihijatra stvar slabosti, nemoći, nesposobnosti ili ludila. Jezik i simbole unutrašnjeg sveta teško prepoznajemo, čujemo i razumemo. Niko nas tome nije učio, a on se kao Pandorina kutija otvara, kroz razne simptome - bezrazložnu tugu, napetost, paniku, fobije, iznenadne teškoće u učenju, nesanicu, opijanja, zloupotrebu droge, destrukciju, pokušaje samoubistva...

Konstantni pritisak velikih očekivanja i zahteva savremenog „savršenog“ života tera nas da prikrivamo sopstvene rane, slabosti i neprijatne doživljaje ne samo pred drugima nego i pred nama samima, što nam otežava integraciju ovih delova sebe posle raznih životnih lomova.  Niko nas ne uči da su naše rane, tuge, lične nesreće i teškoće ono što nas takođe čini jedinstvenim, što nam pomaže da celovitije sagledavamo sebe i otkrivamo lekovite načine na koje možemo i umemo da zaceljujemo.

Zbog toga i još mnogih drugih važnih tema, ugostićemo profesionalce iz oblasti mentalnog zdravlja, psihologe i psihijatre zaposlene u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ da sa njima, u prijatnom ambijentu i opuštenoj atmosferi, porazgovarate i postavite sva ona pitanja koja ste želeli da pitate, a niste imali koga, kada ili gde, a tiču mentalnog zdravlja.  Ako vas zanima da li ste i u kojoj meri anksiozni ili depresivni, možete dobiti sasvim precizne odgovore zahvaljujući upitnicima koje ćete imati priliku da popunite. Promotivni materijal Klinike tiče se podataka o tome na koje načine se sve ispoljava depresivnost, anksioznost, kako da pomognete osobi koja razmišlja o samoubistvu, o čemu ćete takođe moći detaljnije da porazgovarate u kutku sa psihologom ili psihijatrom.

Predavanje na temu prevencije samoubistva biće održano u 19 časova i odnosiće se na neke mitove i realnost, kulturološke tabue. Pričaće se o tome na koji način možemo pomoći osobi koja razmišlja o samoubistvu, zašto o tome ćutimo sa njom, smemo li o tome da govorimo i na koji načiin.

Dođite da razgovaramo i upoznamo se.

 

Top