KUD „KOLO“

Petak, 4. novembar, 20.00, Velika sala

Ansambl je počeo sa radom 15. maja 1948. godine da bi već 29. novembra 1948. godine premijerno stupio na scenu Narodnog pozorišta u Beogradu uz pratnju orkestra Beogradske opere i tamburaškog orkestra Radio Beograda. Tako je već na prvom nastupu započeo saradnju sa reprezentativnim umetničkim institucijama Srbije što će postati i tradicija.

Ansambl postaje prava umetnička reprezentacija i od prvog dana okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti tradicionalne igre, muzike i pesme. Pored Olge Skovran, čiji su asistenti bili Milena Penić i Nada Patrnogić, stalni koreograf postao je Dobrivoje Putnik, a na mestu sekretara i stručnog saradnika Ansambla našla se dr Olivera Mladenović, neprikosnoveni etnolog. U prvim koracima Ansambla učestvovao je i eminentni Stručni savet (Stana Klajn, Dragutin Čolić, Branko Marković, Maga Magazinović) pored koga su svojim savetima i predavanjima pomagale i sestre Danica i Ljubica Janković.

Ne „temperament“ u razuzdanosti, preteranom „đipanju“, „drmanju“, neukusnom i izazovnom ponašanju, koje ponekad može da izazove aplauze publike, ali ne vaspitava ukus gledalaca i vulgarizuje narodnu umetnost…Iz ovih principa detaljnije su se iskristalizovali i zadaci Ansambla: da na sceni prikazuje tradicionalnu narodnu igru razvijajući je u smislu i skladu sa savremenim zahtevima scenske umetnosti, te da tradicionalna igra progovori novim, svežim umetničkim jezikom – da spoji prošlost sa sadašnošću.

Kritičari su listom pisali u superlativu o Ansamblu, ali kako je „Kolo“ uspevalo i uspeva da održi svoj vrhunski kvalitet, na koji način i dalje fascinira publiku i kako osvaja nagrade možda je najbolje objasnio belgijski kritičar rečima: „…U njihovim igrama nema nikakve izveštačenosti, sve je prirodno, sve dolazi iz srca i sve ide pravo u srce.

 

Top