KRATKI SLOVENAČKI FILMOVI ZA NAJKRAĆE DANE U GODINI

Utorak 5. decembar, Mala sala u 18:00 / 20.00

U pokušaju da učini lepšim i uzbudljivijim najkraće dane u 2023. godini, šestu godinu zaredom DSF+, u saradnji sa Društvom Slovenaca Sava i ambasadom Republike Slovenije u Srbiji organizuje u Domu kulture Studentski grad pregled najboljih kratkometražnih filmova iz Slovenije: igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih. Ove godine imali smo priliku da se na licu mesta informišemo o celokupnoj slovenačkoj produkciji, kroz učešće u žiriju Festivala slovenačkog filma u Portorožu. Kratki slovenački filmovi ove godine vraćaju se tradicionalnim vrednostima i temama: problemima mladih („Kako sam naučila da sušim veš“ Barbare Zemljič, „Gnjida“ Margarete Grm, „Borbike“ Nike Jurman) ali i porodici u svim njenim vidovima („Alenka“ Kristijana Bernarda Irgla, „Zemlja“ Alexa Cvetkova, „Kalitev“ Ivane Vogrinc Vidali). Na ovaj način slovenačka produkcija se jasno nastavlja na svetske filmske trendove koji, u potrazi za stabilnim vrednostima u ovim nestabilnim vremenima, ponovo otkrivaju bazične etičke postulate i porodicu kao osnovnu jedinicu društvenog života. Druga, neizbežna tema i ove godine je rekontekstualizovanje praksi koje potiču iz bivše Jugoslavije. Film „Škatla“ Tomaža Pavkoviča kroz found footage snimke iz zaboravljene kutije na tavanu, priča priču o porodici i indoktrinaciji iz vremena socijalizma, bez nepotrebne patetike; Nika Autor nam ove godine donosi film „Obzornik 242: sunčane pruge“, priču o pruzi Šamac-Sarajevo, o onom šta je od nje ostalo i novim oblicima njenog korišćenja, kao rute za izbeglice iz Azije; Saša Ignjatović u filmu „Not so gentle“ direktno obrađuje temu izbeglih i našeg odnosa prema njima.

Može se zapaziti i jedan paradoks ovogodišnje produkcije: studentski filmovi su, u velikoj meri kvalitativno izjednačeni, ako ne i kvalitetniji od profesionalnih. Ovo je, naravno, dobar znak za slovenačku kinematografiju, koja ne treba da se plaši za svoju budućnost. Animirani film će pogotovo, u narednim godinama biti u ekspanziji, kako zbog uspeha nekih od filmova na svetskoj pozornici, tako i zbog toga što su fondovi u Evropi pronašli način da finansiraju ovaj, do sada prilično zapostavljen filmski žanr. Eksperimentalih filmova ove godine kao da nema, ali poznajući kvalitet ovog segmenta slovenačke produkcije jasno mi je da se u njihovim autorskim epruvetama nešto ozbiljno zakuvava za budućnost.

 

Vladimir Šojat, urednik DSF+

 

Utorak 5. decembar 23

18.00

ALENKA r. Kristijan Bernard Irgl, 17',  2023.

Alenka od sina Domena krije da je njegov najbolji drug Aleks poginuo u saobraćajnoj nesreći.

 

GNJIDA (Gnida) r. Margareta Grm, 13' 2022.

Manekenka Marija je drogirana i seksualno zlostavljana na privatnoj zabavi, ali sledećeg jutra nije joj sasvim jasno šta se dogodilo. Dok traži svoju zaboravljenu torbicu na mestu događaja, ona ponovo proživljava prethodno veče.

 

ZEMLJA r. Aleks Cvetkov 29', 2022

Makedonski seoski vatrogasac Gjore živi zadovoljan, skroman život sa svojom trudnom suprugom Sofijom. Ona silno želi da ode u svoju obecćanu zemlju iz snova, Sloveniju, čije bi državljanstvo otvorilo bolju budućnost njenom detetu. Kada Gjore pristane, oni moraju zajedno da se suoče sa novom stvarnošcću.

 

KAKO SAM NAUČILA DA SUŠIM VEŠ (Kako sem se naučila obešati perilo)

r. Barbara Zemljič  23', 2023.

Nakon slučajnog susreta, Oli i Miha sklapaju prijateljstvo. Ili nešto više. Ili manje.

 

20.00

BARBIKE r. Nika Jurman 15',  2022.

Ambiciozna, ali pomalo lenja seoska fotografkinja pokušava da preživi u velikom gradu. Da bi zaradila nešto novca i možda zablistala u prestižnom društvu, odlazi na žurku. Kada upozna posetioce zabave, odlučuje da radikalno promeni svoj život.

 

CHILL, STACY, CHILL 1', 2022.

Stejsi pokušava da svoje probleme sa anksioznošću reši uz pomoć savremene medicine.

 

KLIJANJE r. Ivana Vogrinc Vidali 9' 2023.

U svetu Jozefinkine porodice, samo je hrana sveta, a glavna delatnost je proždrljivost. Zbog hladnih odnosa i strepnje, Josefinka uranja u svoj unutrašnji svet, tihi zimski voćnjak breskve, gde traži sopstveni glas i pokušava da promeni barem sebe.

 

SAMO DIŠI (Samo diši) r. Anej Golčar 6', 2023.

Viktor je zarobljen na klaustrofobičnom lou-kost letu. Ah, on samo želi mir. Ali desetak kilometara iznad zemlje nema izlaza, tako da nemaš šta da radiš nego da dišeš.

 

KUTIJA (Škatla) r. Tomaž Pavkovič 22', 2023.

Šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka u našoj bivšoj zemlji. Braća odrastaju u tom klimavom, ali magičnom međuprostoru, ispunjenom svakodnevnim ritmovima zajednice, prožeti ideologijom vremena.

 

IMPULS r. Lara Šifrer (Impulz) 8',  2023.

Ovaj kratki dokumentarni film istražuje univerzalne ritmove koji se nalaze u folkloru. Ples, pevanje i sviranje muzičkih instrumenata sadrže obrasce ponavljanja, cikličnosti, koji su primarno obeležje ljudskog postojanja.

 

NOT SO GENTLE r. Saša Ignjatović, 5', 2022.

Kratak film o ljudima koji prelaze granice u potrazi za sigurnošću i mirom, da bi umesto toga naišli na poniženje i mučenje.

 

POSMATRAČ 242-SUNČANE PRUGE (Posmatrač 242 – Sunčane pruge) r. Nika Autor, 30', 2023.

Omladinske brigade bile su deo istorije posleratne Jugoslavije. Mladi brigadiri su dobrovoljno gradili puteve i pruge, uključujucći i prugu Šamac-Sarajevo, 1947. godine. Pruga je oštećena u ratu 1990-ih, poslednji voz njom je prošao 2011. godine, a sada ona služi kao put ka Evropi tragačima za boljom budućnošću.

 

Top