KRATKA ISTORIJA AVANGARDNOG FILMA

Sreda, 15. april

Akademski kino klub/Akademski filmski centar DKSG će u vremenu izolacije podsetiti sve ljubitelje filmske umetnosti na početke eksperimentisanja sa filmskim materijalima i filmskom formom u ovom online serijalu. Pored remek-dela svetske kinematografije, gledaoci će imati priliku da pogledaju neke od najbitnijih domaćih avangardnih i eksperimentalnih ostvarenja.

Andaluzijski pas / Un Chien Andalou

Režija: Luis Bunjuel

Godina proizvodnje: 1928.

Dužina: 16 min. 28 sek.

Nadrealistički film u čijoj kreaciji je pored proslavljenog reditelja, učestvovao i Slavador Dali, jedan od najpoznatijih slikara i umetnika u 20. veku. Začudne i košmarne slike ovog filma, namera su samih autora, majstora nadrealizma, koji su zapravo želeli da stvore antiumetnički film.

Bunjuel je rekao o filmu: “Prilikom razrade fabule odbačena je kao nebitna svaka pomisao na neku racionalnu, estetičku ili kakvu drugu preokupaciju tehničkim pitanjima. Rezultat je namerno antiplastičan, antiumetnički film. Fabula je plod svesnog psihičkog automatizma, utoliko ne pokušava da prepriča san, premda koristi mehanizam analogan mehanizmu snova“.

 

 

 

Top