„KONTRABAS"

Utorak, 29. mart
20.00, Velika sala

Pisac: Patrik Ziskind
Glumac: Đorđe Kreća
Reditelj: Vladan Đurković
Tehnički realizator: Vojislav Savić

O predstavi:
U životu jednog muzičara, kontrabas predstavlja ljubavnicu, prijatelja, neprijatelja, prepreke na putu koje je samom sebi zacrtao. Ono što do sada ni jedan kompozitor nije iskomponovao, može se videti na sceni u ovoj monodrami. 

Kontrabasista koji slobodno vreme provodi u sobi boreći se sa svojim problemima, upušta se u srdačno i opširno izlaganje o svom instrumentu, koje postaje sve prisnije i intimnije ne bi li se, uz obilje samoironije i duhovitih komentara, postepeno pretvorilo u iskreno životno ispovedanje, u pokušaj kritike ovog društva i života, u očajnički i neodgodivi vapaj za promenom.

„Kontrabas“ je napisan 1981. godine, preveden na 27 jezika i  jedan je od najigranijih nemačkih komada. U Beogradu je devedesetih godina Predrag Ejdus igrao ovu, u to vreme veoma popularnu, predstavu i skoro da se nije moglo doći do karte u Malom pozorištu „Duško Radović“.

Posle tri decenije, ulogu kontrabasiste igra diplomirani glumac Fakulteta dramskih umetnosti Đorđe Kreća, kojeg pamtimo i po izuzetnim ulogama u serijama „Istine i laži“, „Vojna akademija“, „Drim tim“ idr, kao i u predstavama „Florentinski šešir“ (pozorište „Boško Buha“), „Porodične priče“ (pozorište „Slavija“) i u predstavama „Parče noći na Ivanovoj gajbi“, „Trnje“, „Knjiga o džungli“, „Rogovi u vreći“...


Reč glumca:
„Rad na pripremi ove monodrame mogao bih da svrstam u, zasigurno, najvažniji lični glumački proces kroz koji sam do sada prošao. Ovaj portret jednog umetnika, tj. celovečernje delo za kontrabas, pre svega je izuzetan tekst koji doseže do stvarnih umetničkih visina u svojoj pripovedačkoj estetici. Pisac u svom komadu dodiruje najintimnije delove duše jednog usamljenog čoveka i, moram priznati da je već prvo čitanje u meni uzburkalo toliko mnogo emocija da sam bio potpuno siguran da je ovo pravi komad za mene. Takođe, saznanje da je pre trideset godina veliki Predrag Peca Ejdus igrao upravo ovaj tekst, za mene je predstavljalo pre svega veliku čast, ali i veliku odgovornost koju kao mladi glumac nosim.“

Trajanje: 60 minuta
Cena ulaznice: 600 din. (50% popust za studente i penzionere)


Fotograf: Marko Popović

Top