POSTNINOVSKE ČAROLIJE 5. dan

Književni festival 
POSTNINOVSKE ČAROLIJE

Petak 20. januar

19.00, Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“ 
GORAN BABIĆ i Muharem Bazdulj 
„VIDNO POLJE“, Laguna

„Goran Babić, jedan od najvećih pesnika ovih naših prostora, književnik, esejista, strasni polemičar, scenarista, autor dokumentarnih filmova, kroz ceo svoj život ispisuje svojevrsni hipertekst sa mnogobrojnim linkovima, stvarajući poseban bezgraničan stvaralački prostor mnogo godina pre pojave interneta i virtuelne globalne mreže. Vidno polje je otvoreno delo, tekst budućnosti i zalog za borbe nadolazećih književnih generacija.“
                                                                                                                                                                                                                                                                                             Siniša Tucić

Goran Babić (1944, Vis), pesnik, prozaista, dramaturg, novinar, konceptualni umetnik i društveno-politički radnik, školovao se u Mostaru, Metkoviću, Rijeci i Zagrebu, gde je 1968. diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Osnovao je 1968. Centar za društvene đelatnosti omladine RK SOH, koji objavljuje knjige mladih pisaca. Od 1973. je glavni urednik časopisa Oko. Od 1981. do 1985. bio je zadužen za kulturu u Predsedništvu Socijalističkog saveza Republike Hrvatske. Objavio je više od sto knjiga poezije, proze, dramskih tekstova, kritike i polemičkih tekstova. Sebe vidi kao poslednjeg pisca velike jugoslovenske književnosti. Početkom 90-ih preselio  se u Beograd.

19.30, Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“ 
MARIJANA ČANAK
i Bojan Krivokapić 
„KLARA, KLARISA“, Bulevar Books

Marijana Čanak (1982, Subotica) piše prozu, završila studije književnosti u Novom Sadu. Dvostruka dobitnica nagrade Laza K. Lazarević. Kratke priče su joj prevedene na nemački, engleski, albanski i makedonski jezik. Objavila je knjige Ulični prodavci ulica, Pramatere i Klara, Klarisa. Živi u Novom Žedniku i Novom Sadu.

Priča o ljudskim slabostima i bolu koji čovek  sebi nanosi kada se udaljava od sopstvenog bića. Glavna junakinja, uprkos moćnom subjektu,  ulazi u partnerski odnos koji postaje tako toksičan da je pretvara u puki objekat. (...) u ovom romanu se tematizuje i patologijarazličitih odnosa (blizanački, roditeljski, odnos prema materinstvu, prijateljske, ljubavničke i bračne odnose, odnos prema sebi) i istražuje iskliznuća iz balansa između socijalizacije i vernosti sebi (autentičnom sopstvu).

20.00,Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“ 
BOJAN VASIĆ
i Uroš Kotlajić 
„VLASTELINSTVA“, Treći Trg / Srebrno drvo

Bojan Vasić (1985, Banatsko Novo Selo) objavio je osam knjiga pesama. Bio je deo umetničke grupe okupljene oko edicije cache. Dobitnik je nagrada: Mladi Dis, Matićev šal, Miroslav Antić i Vasko Popa. Pesme su mu prevođene na slovenački, poljski, engleski, nemački i makedonski jezik. Piše književnu kritiku. Član je Srpskog književnog društva. Živi u Pančevu.

„Jedan dečak priča svoju priču, njegov glas dolazi iz prostora koji je u nastajanju (...) Ovaj glas kao da dolazi iz rascepa u diskursu: između dečje naivnosti, prijemčive i jednostavne, i onog što se pod pojmom ideologije može razumeti kao sistem vrednosti vladajućeg, svakako kapitalističkog, poretka. Da li u tom rascepu i počiva otvorenost ovog jezika, to nešto u njemu tako očigledno i prisno, njegova sloboda da se razliva i teče katkad neočekivano i nepredvidivo, snaga koju intimno osećamo kao oslobađajuću? (...) Možda treba pitati: da li je detinjstvo naša jedina domovina? ”
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Uroš Kotlajić


 

Top