POSTNINOVSKE ČAROLIJE 3. dan

Književni festival 
POSTNINOVSKE ČAROLIJE

Sreda 18. januar

19.00, Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“ 

DALIBOR PEJIĆ i Milena Đorđijević 
„MESEČARI“, Geopetika

Dalibor Pejić (1.4.1984, Beograd) pohađao je studije filozofije u Beogradu, objavio je zbirku poezije Međa između i zbirku priča Renesansa (nagrada Đura Đukanov). Živi u Beogradu. 

“Bez konkretnih primera iz dnevne politike, ovaj roman uspeva da bude angažovan na višem nivou. Anarhizam i „levičarenje“ važni su elementi ovog angažmana, ali ih samim imenom za organizaciju „Levaci“ autor preispituje. (…) Raskošno bogat jezik, specifičnog ritma, secira stvarnost do najsitnijih detalja, gradeći nove izraze, dok se reči slažu, ponavljaju, prepliću u igri predstavljanja najsurovijih tema – smrti i nasilja na jednoj strani, odnosno ljubavi i slobode na drugoj, a uz pametan humor koji daje poseban ton.”
Jasna Novakov Sibinović

19.30, Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“ 
MILAN TRIPKOVIĆ i Jelena Lalatović
KLUB ISTINSKIH STVARALACA,
Fabrika knjiga

Milan Tripković (1977, Beograd) završio je studije na Katedri za srpsku i komparativnu književnost u Novom Sadu. Jedan je od osnivača knjižare Bulevar Books. Njegov prvi roman U dalekom svetu običnih ljudi izašao je 2018. 

Jer, Tripkovićeva knjiga ipak nije stvarnost, šta god da čitaoci u njoj kažu; zaista je više film. A ponajpre je nešto između kuće strave i kuće smeha, kroz šta se, kao na ekskurziji, vozi razred čitalaca. Strave, zato što su ključni elementi priče pozajmljeni iz tekuće sumorne stvarnosti i nedavne domaće ružne prošlosti. Smeha, zato što Tripković od ružne građe sklapa bajkovitu – i romantičnu i krimi, na momente urnebesnu – priču sa… Pa dobro, videće već čitalac i sam kakav je kraj.


20.00, Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“ 
MIRJANA ĐURĐEVIĆ
i Vladislava Gordić Petković 
„MICA, BEOGRAD I ODVRATNI BRITANAC“, Laguna 

Mirjana Đurđević (1956, Beograd), autorka četrnaest romana i koautorka još dva, objavljenih u više izdanja, doktorka je tehničkih nauka. Piše i priče, eseje, kolumne. Prevođena je na egleski i slovenački jezik. Za roman Deda-Rankove riblje teorije dobila je nagradu Žensko pero, a za Kaja, Beograd i dobri Amerikanac regionalnu nagradu Meša Selimović. Živi i piše u Beogradu. 

Mica Đurđević, predratna književnica, životari svoje treće doba na tavanu kuće, jer su je oslobodioci oslobodili i viška stambenog prostora. Jedina joj je veza s novim vremenom nezvanično usvojeni sin Ljalja, o čijim poslovima ne zna ništa. Usamljenički i sirotinjski život podnosi sportski, ali je ubija to što ne može da piše. Pomoć stiže od Ljalje u vidu ponude za posao: podučavaće srpskom problematičnog britanskog diplomatu. Iz ovog, naizgled naivnog, angažmana Mica će naglavačke uskočiti u urnebesan političko-psihološki triler, čije posledice i dan-danas nisu razmršene.
 

Top