POSTNINOVSKE ČAROLIJE 2. dan

Književni festival 
POSTNINOVSKE ČAROLIJE

Utorak 17. januar

19.00, „Dragan Ve Ignjatović“ 


GORAN PETROVIĆ i Vladan Bajčeta 
„PAPIR“ / „IKONOSTAS“, Laguna 

Goran Petrović (1961, Kraljevo) studirao je jugoslovensku i srpsku književnost u Beogradu. Radio je kao bibliotekar u gradskoj biblioteci u Žiči i bio glavni urednik časopisa Povelja. Knjige su mu štampane u preko 40 izdanja i u prevodima na ruski, francuski, italijanski, španski, bugarski jezik. Po romanu Opsada crkve Svetog Spasa Kokan Mladenović je u Narodnom pozorištu u Somboru režirao predstavu. Dobitnik je stipendije Fonda Borislava Pekića i sledećih nagrada: Prosvetina, Meša Selimović, Račanska povelja, Zlatni bestseler, Vitalova, Borisav Stanković, Oktobarska nagrada grada Kraljeva, Narodne biblioteka Srbije za najčitaniju knjigu i NIN-ove nagrade za 2001.

Papir je prva priča, prvi tok u romanu delti, univerzumu alegoričnih pripovesti čija se radnja raspliće od srednjeg veka do dana koje smatramo našim. Priča o jednom događaju u renesansnoj Italiji poslužila je autoru da raskošno ispripovedanu povest Papir uobliči u dalekosežnu i duhovitu metaforu o smenama života i smrti, o tajnama pisanja i stvaranja. Ikonostas je nova priča, novi tok u romanu delti. Da ikone mogu da lete i putuju, zna se odavno, ali u ovoj fantastičnoj pripovesti one će doživeti i mnoge nevolje, a u despotov dvor stići će samo jedna, toliko oštećena da ni despotov savetnik Konstantin Filozof neće razaznati o kojem se svetitelju radi.

19.30, „Dragan Ve Ignjatović“ 
MIRJANA DRLJEVIĆ
i Goran Korunović 
NIKO NIJE ZABORAVLJEN I NIČEGA SE NE SEĆAMO“, Booka

Mirjana Drljević (1971, Beograd) autorka je drame San o Svetom Petru Cetinjskom, koja je igrana u Crnogorskom narodnom pozorištu i javno čitana u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i drame Suncokreti, izvođene u Narodnom pozorištu Sterija u Vršcu.
Ovo je njen debitantski roman. Čita, piše, živi i radi u Beogradu.

Iako u osnovi detektivski, ovaj roman je višeslojna, duhovita knjiga o odrastanju u sumornim blokovima Novog Beograda, o prijateljstvima za ceo život i o kompleksnom odnosu roditelja i dece. Brz, inteligentan, znalački vođen, ovaj novobeogradski noar razotkriva i posledice potisnutog u postjugoslovenskom društvu u kojem dominira kultura zaborava i prećutkivanja.

20.00, „Dragan Ve Ignjatović“ 
VLADIMIR JAĆIMOVIĆ
i Marija Nenezić 
„POVRATAK NA ZEJREK“, Arhipelag

Vladimir Jaćimović (1974, Nikšić), matematičar i fizičar, autor je brojnih naučnih članaka iz matematičke fizike i teorije bifurkacija, kao i udžbenika iz linearne algebre. Radi kao profesor matematike na Univerzitetu Crne Gore. Ovo je njegovo prvo objavljeno književno delo.

Uzbudljiv roman koji se odigrava u savremenoj Turskoj uoči poslednjeg vojnog puča 2016. Ilker Bozkurt je visoki oficir turske vojske, upleten u mrežu špijunskih igara i porodičnih istorija. Vremenom će se otkriti da se njegova porodica preselila iz Sandžaka u Tursku posle I svetskog rata i da je on odabran da izvrši napad na Erdogana. Precizno i s velikom pripovedačkom snagom autor prikazuje savremeni Istanbul, u kome se odigrava najveći deo radnje romana, kao i Moskvu, u kojoj je jedno vreme glavni junak romana na službi.
 

Top