POSTNINOVSKE ČAROLIJE 1. dan

Književni festival 
POSTNINOVSKE ČAROLIJE

Ponedeljak 16. januar

19.00, Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“  


UGLJEŠA ŠAJTINAC i Gojko Božović 
„KOLJKA I SAŠENJKA“, Arhipelag

Uglješa Šajtinac (1971, Zrenjanin) autor romana, priča, drama, radio drama i književnosti za decu, profesor je dramaturgije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Predstave po njegovim dramama, osim u srpskim, igrane su u britanskim i američkim pozorištima. Prema drami Hadersfild (Sterijina nagrada), snimljen je uspešan film. Za roman VOK ON! dobio je Biljanu Jovanović, za roman Sasvim skromni darovi Evropsku nagradu za književnost, Vitalovu i nagradu Bora Stanković, za Banatorijum Andrićevu nagradu, za Ženu iz Huareza nagrade Isidora Sekulić i Društva književnika Vojvodine. Živi u Zrenjaninu.

Nesvakidašnja knjiga u kojoj se pripoveda o savremenoj banatskoj svakodnevici gde se u svesti dvoje junaka ukazuju dve privilegovane figure. Jedna je iz intimnog okruženja, nedavno preminuli rođak Koljka, drugo je Sašenjka, u kome se prepoznaje Puškin. Iako odsutni iz stvarnosti, i Koljka i Sašenjka predstavljaju deo razgovora, ličnih i čitalačkih iskustava, oni su ti prema kojima se meri svakodnevni život.

19.30, Magistrala „Dragan Ve Ignjatović“  


VIDA DAVIDOVIĆ i Jasmina Vrbavac 
„MUČNINA: O NEODRASTANJU“, Kontrast 

Vida Davidović (1998, Istočno Sarajevo), dramska spisateljica i scenaristkinja, završila je školu u Banjaluci, a diplomirala dramaturgiju u Beogradu. Trenutno je na master studijama na FDU. Njeni komadi i dramatizacije izvođeni su u BITEF teatru, Kraljevačkom pozorištu, Knjaževsko-srpskom teatru, Banjalučkom teatru, na festivalima. Nagrađena je Sterijinom nagradom za komad Mali ratovi i kabine Zare. Njene drame se izvode u Srbiji i BiH. Ovo joj je prvi roman.  

„Ovo je priča o čudesnom životu, onom koji niko nikada nije živeo, misliš, pa blesne u trenutku, onda te sunovrati tamo gde nisi hteo da odeš, pa te preobrazi. Jedna mlada žena je otišla iz velikog grada, druga mlada žena je došla u veliki grad. One će vas zaraziti žudnjom, istinom, bolom i lepotom.”
                                                                                                                                                                                                                                                                                         Milena Marković


 

Top