KAD TE BOG RITNE U STOMAK

Četvrtak 30. mart 

20.00, Velika sala

KAD TE BOG RITNE U STOMAK* –promocija knjige i predstava
Predstava Pozorišta "Kostolanji Deže" i Novosadskog pozorišta

Predstavljanje knjige Ildiko Lovaš i istoimena predstava Andraša Urbana u koprodukciji subotičkog pozorišta Deže Kostelanji i Novosadskog pozorišta Ujvideki Sinhaz.

U razgovoru učestvuju: Ildiko Lovaš, Andraš Urban, Dejan Ilić, Bojan Krivokapić i Tamara Mitrović

U predstavi igraju: Livia Banka, Gabriela Crnković, Timea Filep, Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Robert Ožvar i Andrea Verebeš.

Reditelj Andraš Urban, potpisuje i scenografiju, kompozitor muzike Silard Mezei, kostimograf Marina Sremac, dramatrug Kornelija Goli. Autorka ilustracija za predstavu je Fani Cer, praunuka Geze Čata, koja je ilustrovala i knjigu.

Predstava stavlja u centar lik Geze Čata, pisca, slikara, kompozitora i psihijatra, koji je živeo na prelazu 19. u 20. vek. Svojim naslovom već i roman i predstava sugerišu veliki emotivni naboj, ali i neminovnosti sudbine koju pojedinac ne može da izbegne. Geza Čat, subotički umetnik i lekar, zavisnik od opijata, nesrećan zbog rane smrti majke, ubio je ženu, pokušao samoubistvo, pobegao iz klinike, da bi sa 32 godine umro od predoziranja. Prikazujući njegov dramatičan život iz ugla njegove majke, supruge i ćerke, ali i samog pisca, likovi su postavljeni u odnosu na centralnu figuru samog Čata, odnosno kroz njihova emotivna sećanja i njihove komplikovane odnose gradi se priča i o tome šta čini arhetip porodice.

Predstava se igra na mađarskom jeziku s titlovanim prevodom na srpski.

*Cena ulaznice: 600 din. (50% popust za studente i penzionere).

 

 

 

 

 

Top