PROGLAS KONKURSA ZA LOGO LETNJE ŠKOLE ARHITEKTURE 2014

JUBILARNO IZDANJE BALKANIME!

 

Jubilarno, deseto po redu, izdanje Evropskog festivala animiranog filma BALKANIMA održaće se od 1. do 5. oktobra 2013. u Domu kulture Studentski grad. Ovogodišnji festival predstavlja omaž nedavno preminulom profesoru Nikoli Majdaku, osnivaču i umetničkom direktoru BALKANIME, kome će biti posvećena centralna multimedijalna izložba na kojoj će biti predstavljena najznačajnija ostvarenja ovog autora animiranih filmova, koji je ceo život posvetio razvoju animacije u Srbiji i Evropi.

 

U okviru glavnog programa BALKANIME 2013 biće prikazano 130 filmova iz 28 evropskih zemalja, koje je izabrala selekciona komisija u sastavu: Nebojša Petrović, illustrator i animator iz Beograda, Igor Kekeljević animator iz Novog Sada i Mirela Srebrić, animator iz Beograda.Članovi žirija glavnog takmičarskog programa: Milorad Krstić (multimedijalni umetnik iz Mađarske), Marek Skrobecki (lutka animator iz Poljske) i Rolf Bächler (animator i profesor animacije iz Švajcarske), doneće odluku o nagradama ovogodišnjeg festivala i predstaviće svoj stvaralački opus, a Rolf Bächler će održati i radionicu/predavanje o pitching forumima animiranog filma u svetu. Žiri studentskog programa zasedaće u sastavu: Marko Kostić (režiser), Ivan Ivanovski (Makedonija, animator) i Ivan Stojković (animator).U okviru glavnog programa takmičiće se i tri domaća ostvarenja: „Rabbitland“  Ane Nedeljković i Nikole Majdaka jr, „Uspon i pad umetnosti“ Alekse Gajića i „Običan dan“ Vuka Palibrka.

 

Zemlja gost u fokusu ovogodišnje BALKANIME biće Poljska koja će se predstaviti sa dva programa koje je priredio Piotr Kardas, osnivač festivala animacije O!PLA. Istorijski program je posvećen jednom od najčuvenijih studija animacije u Poljskoj, Studiju filmskih minijatura u Varšavi koji ove godine slavi 55 godina postojanja, dok je program savremene animacije posvećen nezavisnim filmovima. Program filmova Cartoon D’Or 2013 predstaviće filmove koji su ušli u izbor za ovu najvažniju evropsku nagradu za animatore. U dva dana biće prikazani najnoviji nekomercijalni kratki animirani filmovi za decu predškolskog i školskog uzrasta rađeni u tehnikama plastelina, kolaža, 2D crteža i 3D. Najmlađi će imati priliku da uživaju u bajkama, čarolijama, vitezovima i zmajevima, neobičnim bićima.

 

Izložba u Galeriji DKSG biće posvećena multimedijalnom umetniku Miloradu Krstiću, poreklom iz Srbije, koji od 1989. živi i radi u Budimpešti i bavi se slikarstvom, skulpturom, animacijom, ilustracijom, stripom, dokumentarnimfilmom, fotografijom.  Za animirani film “My Baby Left Me” ovaj značajni, na našim prostorima nedovoljno poznati umetnik, dobio je Srebrnog medveda na Berlinalu 1995. i nagradu za najbolji film na festivalu u Anesiju.

 

Razgovori sa mnogobrojnim gostima-animatorima vodiće se u u neformalnoj atmosferi Kluba Magistrala DKSG. Predavanje na temu „Animacija u muzičkim spotovima“ držaće Mićun Ristić i Iva Ćirić.

 

Svi programi u okviru Festivala BALKANIMA su besplatni za posetioce.

 

Top