JOŠ JEDNA NAGRADA ZA ROMAN "TAMNA PUČINA" DRAGANA STOJANOVIĆA

Dobitnici nagrade "Branko Ćopić" za 2020. godinu su Dragan Stojanović za roman "Tamna pučina", koji je objavio Dom kulture Studentski grad, i Zlata Kocić.

Zbog pandemije, nagrade nisu uručene ni za 2019. ni za 2020. godinu, pa je juče u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održana svečana dodela za dobitnike iz ove dve godine.
Pored članova Upravnog odbora Zadužbine "Branko Ćopić"  - akademika Milosava Tešića (predsednik), Gorana Petrovića (potpredsednik) i Jovana Delića, člana žirija, dodeli je prisutvovao i predsednik SANU, Aleksandar Kostić i čestitao nagradjenima.
Dragan Stojanović za roman „Tamna pučina” dobio je takođe nagradu Matice srpske „Beskrajni plavi krug“ za 2020. Besedu o njegovom delu govorio je književnik Goran Petrović. „Isprva se čini da roman Dragana Stojanovića ima jednu veoma čudnu odliku, ili je bolje reći – nema je, ili još bolje – ima je, ali u tragovima. Naime, ova proza, čija se radnja odvija između dva svetska rata, gotovo da ne sadrži opis enterijera i eksterijera“, naveo je Petrović na početku svog govora i nastavio da je jasno da se radnja romana odvija u Beogradu, ali da je geografija prestonice prenesena veoma svedeno. Tek negde na polovini romana, Petrović priznaje da je razumeo takav postupak pisca Stojanovića, kada mu je bilo prekasno da se „Tamna pučina“ čita (ponovo) od početka. „Tek tada postaje jasno koliko je njegov naslov zapravo strašan, a postupak pisca opravdan. Pučina je ovo čije su obale ratovi, ili ljubavi, pretežno one varljive, neuzvraćene“.

Top