Izložba "Sećanje i nezaborav" gostuje na Institutu za patologiju

Izložba "Sećanje i nezaborav" - Institut za patologiju

Trajanje izložbe: 4-18. aprila 2023. godine

Povodom 4. aprila, Dana studenata beogradskog univerziteta Udruženje „Drobni pijesak“ iz Beograda, Dom kulture „Studentski grad“ i Institut za patologiju „Dr Đorđe Joanović“ organizuju izložbu „Sećanje i nezaborav“ autorke dr Mile Medigović Stefanović.

Otvaranje izložbe u utorak 4. aprila u 18h u zgradi Instituta za patologiju (Dr Subotića starijeg 1, Beograd).

Dan studenata, 4. april, obeležava se u znak sećanja na ubistvo Žarka Marinovića tokom demonstracija održanih 4. aprila 1936. godine ispred Patološkog instituta Medicinskog fakulteta u Beogradu. Štrajk tokom kojeg je on poginuo, bio je vrhunac borbe revolucionarnog studentskog pokreta i zahvatio je sve univerzitete u Jugoslaviji. Ovaj dan se obeležava od 1960. godine na osnovu odluke koja je doneta na predlog studentske organizacije Beogradskog univerziteta 1959. godine. Na Dan studenata, organizacije beogradskih studenata polažu venac na grob Žarka Marinovića u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju i organizuju prigodne svečanosti.

Izložba „Sećanje i nezaborav“ evocira uspomene na ovaj događaj i studentske demonstracije koje su se dešavale tridesetih godina XX veka, a tokom kojih su živote izgubili studenti prava Mirko Srzentić i Žarko Marinović.

Top