IZLOŽBA KNJIGA - Hol Biblioteke NOVE KNJIGE U FONDU - STRUČNA LITERATURA

3 - 29. februar, Hol Biblioteke

NOVE KNJIGE U FONDU - STRUČNA LITERATURA

Biblioteka je u 2019. godini obogatila svoj fond velikim brojem naslova stručne literature iz najrazličitijih oblasti koje se izučavaju na beogradskom univerzitetu. Kupovinom smo nabavili 350 stručnih knjiga, dok smo vrednim poklonima istaknutih institucija, udruženja i pojedinaca obezbedili više od 700 naslova, od čega više od polovine čini stručnu literaturu. Najveći broj knjiga dobili smo na poklon od Narodne biblioteke Srbije, Rotari kluba „Sava“, Univerziteta Megatrend, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, Biblioteke grada Beograda, Filološkog fakulteta u Beogradu, kao i u okviru akcije „Knjiga za sve“ kao pomoć u saniranju posledica od poplava koje su krajem juna zadesile našu Biblioteku. Na izložbi će biti prikazan mali deo fonda, a za detaljne informacije o fondu stručne literature, dostupnom u našoj Biblioteci, možete pretražiti naš onlajn katalog ili se obratiti našim bibliotekarima.

Preporučujemo za čitanje:

Zapisi na salveti / Česlav Miloš. – Beograd: Laguna, 2019.

„U izboru i prevodu Ljubice Rosić, ove eseje povezuje kritički odnos prema civilizaciji s kraja veka, prema njenoj površnosti i lažnim vrednostima, pružajući čitaocu jasno komponovanu i celovitu knjigu. Pored razmatranja o nemoralnosti umetnosti, značaju poljske poezije, statusu savremenih emigranata, čiju je sudbinu i sam podelio, ovde nalazimo i Miloševe uspomene, portrete prijatelja i poznanika (Kami, Brodski, Kolakovski), poznatih pesnika i prozaista (Dostojevski, Ruževič, Šimborska, Gombrovič, Vitkjevič), pa i pisaca sa čijim se pogledom nije slagao (Larkin), pronalazeći u njihovom delu ono što najviše intrigira današnjeg čitaoca.

Jedan od poslednjih u ovom izboru, esej „Sreća“ predstavlja Miloševo pesničko zaveštanje o mirenju sa svetom. Pesnik mudrac, koji je nadživeo većinu svojih vršnjaka, za vreme posete rodnoj Litvaniji opet postaje dečak“.

 

(preuzeto sa korice knjige)

Top