VOĐENJE KROZ IZLOŽBU - PRIČE IZ ATELJEA I O ATELJEU

Dokumentarni film “Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka “ Ivane Todorović, u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG, uvršten je u glavni takmičarski program kratkometražnih filmova 63. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. U selekciji je 27 filmova iz 20 zemalja sveta. Berlinski festival, jedan od najznačajnijih filmskih festivala na svetu, ove godine se održava od 7. do 17. februara.

 

SINOPSIS

Goca ima 39 godina. Ona živi u Beogradu sa svojom nećakom, o kojoj brine od detinjstva. Ona voli svog dečka, iako je on ne poštuje. Goca je seks radnica, ali ulicama Beograda hoda obučena kao muškarac. Ipak, izlazi na pozornicu i priča svoju životnu priču. “Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka “ je film o ljubavi, sreći i želji za pripadanjem. To je film o Goci koja je transrodna osoba.

 

O FILMU

Film je snimila i režirala Ivana Todorović, montirala je Jelena Maksimović, muziku je radio Draško Adžić, a obradu zvuka Danijel Milošević. Tekst predstave čiji su delovi korišćeni u filmu, napisale su protagonistkinja Goca i dramaturg Olga Dimitrijević, dok kabare “Iza ogledala” potpisuje tim mladih umetnika. Film je rađen u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG, a podržan je od strane Ministarstva kulture Srbije, fonda Heartefact i Rekonstrukcije Ženskog fonda.

 

O REDITELJKI

Ivana Todorović rođena je u Beogradu 1979. Višestruko je nagrađivana rediteljka socijalno-dokumentarnog filma. Njeni filmovi prikazivani su na prestižnim festivalima u Roterdamu, Palm Springsu, Traverse City festivalu poznatog reditelja Majkla Mura... Na festivalima u Rusiji, Americi, Srbiji, Italiji i Kanadi osvajala je nagrade. Takođe, neki od njenih filmova korišćeni su kao deo kampanje u borbi protiv nasilja mladih u Njuojrku i koriste se u sklopu nastave građanskog vaspitanja u Srbiji i na univerzitetima širom sveta. Ivana Todorović živi i radi između Beograda i Njujorka.

Top