IN MEMORIAM: NIKOLA STOJANOVIĆ (1942-2021)

Sreda, 24. februar u 19.00, Mala sala

U znak sećanja na nedavno preminulog filmskog reditelja i scenariste, teoretičara i istoričara filma, profesora Nikolu Stojanovića, AKK i filmska redakcija DKSG, organizuje veče posvećeno ovom domaćem velikanu sedme umetnosti.

Autor nagrađivanih filmova Od zlata jabuka, Belle Epoque, Poslednji valcer u Sarajevu i drugih, karijeru je započeo u Sarajevu, a nastavio u Novom Sadu i Beogradu. Od 1964. do 1967. bavio se amaterskim filmom, a njegovi kratkometražni radovi (Bluz, Torzo, Draga Irena) postizali su uspehe na domaćim i međunarodnim smotrama.

Realizovao je i kratke igrane filmove, a na Televiziji Sarajevo režirao je veći broj dokumentarnih emisija i dva televizijska igrana filma. Stojanović je još u ranoj mladosti počeo da se bavi filmskom publicistikom. Sarađivao je u mnogim listovima i časopisima nekadašnje Jugoslavije. U okviru Kino‐kluba Sarajevo osnovao je časopis Sineast i bio njegov dugogodišnji glavni i odgovorni urednik.

Bio je veliki poznavalac i ljubitelj dela Akire Kurosave. Doktorsku tezu o japanskom reditelju odbranio je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Nikola Stojanović je bio profesor Istorije filma na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Akademiji umetnosti u Novom Sadu, kao i na FDU u Beogradu.

Debitantski dugometražni igrani film, nazvan kao i kratki amaterski Draga Irena, snimio je 1970. godine. Usledili su Polenov prah (1974), Pogled u noć (1978) i Od zlata jabuka (1986), za koju je dobio nagradu za režiju na 25. Međunarodnom festivalu filma za omladinu u Španiji.

Svoj poslednji dugometražni igrani film Belle Epoque snimio je 1990. godine za preduzeće „Bosna film“, ali je usled ratnih zbivanja materijal ostao „zarobljen“ u „Jadran filmu“ u Zagrebu, da bi doživeo svoju premijeru tek 2007.

Top