HERO'S JOURNEY

Teatar Theatron, Malme, Švedska u saradnji sa redakcijom pozorišnog programa Doma kulture Studentski grad, Novi Beograd, realizuje projekat HERO'S JOURNEY pod pokroviteljstvom Erasmus Plus programa za omladinu.

Pozivamo sve zainteresovane od 14 do 25 godina da odaberu jedan termin za predstavu „Život iz dva dela“ i dva termina za radionicu Hero's journey. Predstava je uvod u radionicu za sve polaznike. Prisustvo je besplatno uz obavezno prijavljivanje do 10. oktobra na mejl: teatar@dksg.rs


Predstava ŽIVOT IZ DVA DELA
18. i 19. oktobar 2022. u 20.00 č.
Velika sala Doma kulture Studentski grad


Radionica HERO'S JOURNEY
I termin
(odabrati jedan od ponuđenih):
Četvrtak, 20. oktobar 2022. od 17.00 do 21.00 č. (do 15 polaznika)
Petak, 21. oktobar 2022. od 17.00 do 21.00 č. (do 15 polaznika)
Subota, 22. oktobar 2022. od 17.00 do 21.00 č. (do 15 polaznika)

II termin (odabrati jedan od ponuđenih):
Ponedeljak, 24. oktobar 2022. od 17.00 do 21.00 č. (do 15 polaznika)
Utorak, 25. oktobar 2022. od 17.00 do 21.00 č. (do 15 polaznika)
Sreda, 26. oktobar 2022. od 17.00 do 21.00 č. (do 15 polaznika)

 

O PROJEKTU HERO'S JOURNEY
www.hjalteskolan.se | HJÄLTESKOLAN TRAILER YouTube | www.teatertheatron.se

Projekat istražuje koncept junaštva/herojstva u teoriji i praksi, fokusirajući se na varijacije herojskih primera iz svakodnevnog života. Polazimo od stvarnosti i baziramo projekat na radu sa herojima iz naše bliže okoline. Projekat koristi elemente scenske umetnosti da stvori bolju komunikaciju među omladinom.

Pokreni se! Igraj glavnu ulogu, nemoj da budeš statista u sopstvenom životu!

Cilj nam je da pridobijemo mlade koji bi aktivno učestvovali u interaktivnim radionicama, na kojima ćemo razgovarati o pitanjima junaštva i građanske inicijative.


Pitanja koja inspirišu:

Šta je heroj za tebe? Kako se postaje heroj? Želim li ja da budem heroj? Da li nam trebaju heroji danas?

Primeri upotrebe scenske umetnosti u radionicama: čitanje tekstova, crtanje junaka, prezentacija, vežbe u interaktivnoj formi sa upotrebom pokreta, muzike, glume, forumteatra, vežbe za povećanje empatije, kao i analiza herojske hrabrosti.

Cilj projekta je da se u saradnji sa omladinom i pedagozima sklopi metod koji će imati kvalitetan sadržaj, a sa tim i mogućnost da se kao kurs ili deo školskog programa nastavi u budućnosti. Potrebno je obučiti do 10 pedagoga, koji će ustanovljen metod širiti na nove grupe. Ciljna grupa su mladi, od 14 do 25 godina, koji se nalaze u životnoj situaciji u kojoj treba napraviti velike izbore za dalji razvoj i uspeh u životu.

Projekat se organizuje u saradnji sa više institucija regionalnog karaktera, sa namerom da se proširi u celoj Švedskoj, a i u Evropi. Naši saradnici na projektu u Švedskoj su osnovne škole, srednje škole, više škole, slobodni projekti sve od fudbalske ekipe do udruženja građana. Naš partner u ERASMUS plus programu za omladinu je Dom kulture Studentski grad Beograd. 

Važni su nam demokratski principi u projektu: jednaka prava i mogućnosti svih učesnika, bez obzira na pol, etničku i društvenu pripadnost, veru ili druga uverenja. Mogućnost se daje svim aktivnim učesnicima u projektu da imaju uticaj na rezultat radionice.

O PREDSTAVI ŽIVOT IZ DVA DELA - Teater THEATRON, Malme, Švedska

Dvoje glumaca se kreće u sopsvenim životnim pričama o identitetu, pripadnosti, snovima i željama. Mnogi stanovnici naše planete su migranti danas. Mi smo sigurni da upravo naše životne priče mogu da inspirišu publiku i da kažu puno toga o našem vremenu, o tome kako možemo da živimo zajedno i kako migracije utiču na nas. Uloge i stvarni život glumaca u predstavi se poklapaju.

Pitanja koja predstava postavlja: O čemu sanjaš, čemu se raduješ? Da li treba raskrstiti sa prošlošću da bi se započeo novi život? Čega ne želimo da se sećamo iz prošlosti? Šta je važno da ispričamo našoj deci o našem detinjstvu? Kako učiti jezik? Kako se ophoditi? Zahvaliti? Kako se odnositi prema svojoj životnoj priči kao emigrant, imigrant i izbeglica? Sve može da nam se oduzme u životu: naši najmiliji, naša rodna gruda, čak i dostojanstvo, ali naše životne priče i sećanja iz detinjstva ne može niko da nam oduzme.

Posle predstave serviramo čorbu i razgovaramo sa vama o migracijama, željama i o tome šta smo spremni da ispričamo iz našeg detinjstva našoj deci/budućim generacijama?

Autorski projekat glumaca: Suzanna Santrač, Željko Santrač
Režija: Tomas Lindstrom
Dramaturg: Jan Mark
Scena: Stine Martinsen

Predstava je odigrana do sada 180 puta na švedskom i 10 puta na srpskom jeziku.

O INSTRUKTORIMA RADIONICE I GLUMCIMA PREDSTAVE

Suzanna je rođena u Geteborgu, roditelji su joj došli u Švedsku iz Subotice sredinom šezdesetih godina, kao gastarbajteri. Suzana je živela i odrasla u Švedskoj veći deo svog života. San njenih roditelja je uvek bio da zarade dovoljno veliki kapital i da se vrate u svoju zemlju. Kako to utiče na nju i na njen identitet?

Željko je došao u Švedsku kao izbeglica iz bivše Jugoslavije. Nakon završene glumačke Akademije u Novom Sadu 1991. Godine u klasi profesora Radeta Markovića započinje karijeru u teatru. Tamo su mu familija, prijatelji, jezik i njegov kulturni identitet. Dolazak u Švedsku tokom devedesetih je bio pravi šok, pad na drugu planetu. On postaje neznanac sam sebi među svim drugim strancima u Švedskoj.


Funded by Erasmus + program of the European Union 

 

Top