GRAFIČKE EPIFONEME - Sitoštampa

Subota, 12. septembar

GRAFIČKE EPIFONEME - Sitoštampa

 

Tamara Pajković  i njena koleginica Marija Anđelković, zaposlene na Fakultetu likovnoh umetnosti u Beogradu, u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja, osmislile su seriju predavanja o tradicionalnim grafičkim tehnikama, postupcima i materijalima kao i rezultatima koje će prikazati kroz sopstveni rad i rad koji je nastao u saradnji sa drugim umetnicima.

 Vrlo interesantan naziv  serijala - GRAFIČKE EPIFONEME, (epifonema – grčka reč koja znači uzvik, poklik ; snažna završna misao u govoru, retorički uzvik na kraju izlaganja), u ovom slučaju predstavlja rezime grafičkog iskustva. Prva epizoda predstavlja kratku demonstraciju neophodnih postupaka za izvođenje sitoštampe.

 Snimci su nastali u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja, saradnica na snimanju bila je Ana Milovanović, za muziku je bila zadužena Minilinija a montažu je radila Irena Domazetović.

Postupak izvođenja sitoštampe demonstrirala je Tamara Pajković.

 Tamara Pajković studirala je slikarstvo na Fakultetu  likovnih umetnosti u klasi profesorke Marije Dragojlović, a kasnije na smeru grafike gde je završila osnovne i magistarske studije u klasi  profesora Emira Dragulja. Trenutno je na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kod mentora, profesora emeritusa Milana Blanuše.

Redovan je član ULUS-a od 2001. godine. Zaposlena je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja.

Učesnik je brojnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao što je Bijenale grafike u Kini, Guanlan i mnoge druge. Održala je do sada pet samostalnih izložbi, a učestvovala je u brojnim međunarodnim grafičkim radionicama, demonstracijama grafičkih tehnika, stručnim vođenjima kroz izložbe, na čije teme je objavila i tekstove.

Top